Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Binecuvântări arhiereşti pentru credincioşii bănăţeni
De praznicul Întâmpinării Domnului, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, iar Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit în Parohia Macedonia, din Protopopiatul Deta.
Continuând o tradiţie foarte veche, şi în acest an obştea străvechii Mănăstiri Hodoş-Bodrog din Arhiepiscopia Aradului a avut bucuria duhovnicească a săvârşirii Sfintei Liturghii arhiereşti la praznicul Întâmpinării Domnului. Încă de la orele dimineţii, soborul slujitor, în frunte cu părintele stareţ arhim. Nestor Iovan, l-a întâmpinat pe Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. La slujba arhierească, pe lângă soborul mănăstirii au slujit şi dascăli de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea“ din Arad, care au ţinut să fie alături de părintele profesor Cristinel Ioja, cu prilejul hirotoniei sale în treapta preoţiei. De asemenea, la slujbă au fost prezenţi studenţi teologi şi numeroşi credincioşi care frecventează mănăstirea.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, tâlcuind pericopele biblice de la Matei 15 şi Luca 2, rânduite pentru Duminica a XVII-a după Rusalii şi a praznicului Întâmpinării Domnului, a vorbit despre necesitatea încorporării noastre la viaţa Bisericii, întâmpinându-L astfel pe Hristos euharistic, prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Său, pentru a dobândi mântuirea care nu este în afară de Biserică, şi astfel la sfârşitul vieţii pământeşti să putem rosti, precum ascultăm la fiecare slujbă a Vecerniei, cuvintele Dreptului Simeon: „Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după Cuvântul Tău în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta…“ În acest fel, praznicul Întâmpinării Domnului se face praznic al întâmpinării fiecărui credincios. Nimeni nu poate să-L întâlnească într-un alt fel pe Hristos, dacă nu se aseamănă cu Dreptul Simeon şi cu Prorociţa Ana, în nevinovăţie, în pocăinţă, în curăţie, precum şi cu femeia cananeeancă, în dragoste de Dumnezeu şi de oameni, a spus chiriarhul. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit preot diaconul Cristinel Ioja, pe seama Parohiei Arad-Centru IV, Protopopiatul Arad, acordându-i-se şi duhovnicia prin hirotesie. La final, părintele stareţ arhim. Nestor Iovan a mulţumit chiriarhului pentru prezenţa în mijlocul obştii monahale şi al credincioşilor în această zi de praznic şi pentru bucuria comuniunii în slujire.
Slujire arhierească în Parohia Macedonia
De praznicul Întâmpinării Domnului, Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Macedonia, Protopopiatul Deta. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva“, construită în anul 1813. Alături de localnici au luat parte la slujbă şi credincioşi din satele învecinate, de pe raza Protopopiatului Deta, precum şi din Timişoara. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Paisie Lugojanul a hirotonit întru diacon pe teologul Marius-Ionel Crăciunescu, ce urmează a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Clopodia, din cadrul aceluiaşi protopopiat.
După slujbă, ierarhul a adresat un cuvât de îndemn credincioşilor Parohiei Macedonia, păstoriţi cu vrednicie de pr. Ioan Emanuel Popescu, pentru a participa pe mai departe cu aceeaşi dragoste şi dăruire la sfintele slujbele oficiate în străvechiul lăcaş, ridicat cu multă jertfă de înaintaşii lor. Totodată, Preasfinţia Sa a felicitat pe tânărul diacon hirotonit, menţionând că slujirea la Sfântul Altar este o lucrare sfântă ce trebuie îndeplinită cu multă responsabilitate şi dragoste faţă de Dumnezeu şi faţă de cei încredinţaţi spre păstorire.
Macedonia, repere istorice
Satul Macedonia se situează în sudul judeţului Timiş, la 8 km vest de oraşul Ciacova, în imediata apropiere a râului Timiş. Prima atestare istorică a localităţii este la 1332, în evidenţele de dijmă papale. Istoricul Ioan Lotreanu susţine că a fost întemeiată de familia Maczedonia încă din timpul domniei lui Arpad. În 1813 a fost construită biserica ortodoxă cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva“. Aceasta se găseşte şi astăzi, zărindu-se de la intrarea în sat. În istoria localităţii a rămas întipărit anul 1887, când o inundaţie puternică a acoperit satul, pentru deplasarea oamenilor fiind folosite luntrile. În prezent, satul numără aproximativ 450 de locuitori, din care 360 credincioşi ortodocşi români. Parohia Macedonia are în subordinea sa filia Gad, cu 25 de familii şi 40 credincioşi.
Slujire arhierească la Caransebeş
În ajunul praznicului Întâmpinării Domnului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia praznicului la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ din Caransebeş, în prezenţa unui număr mare de credincioşi. Răspunsurile au fost date de Grupul psaltic „Ethos“ al Episcopiei Caransebeşului.