Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Binecuvântări arhiereşti pentru elevii clujeni
Înalt Preasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, a oficiat joi, 5 mai, un Te Deum la Grupul Şcolar "Samus" din Cluj-Napoca, marcând astfel aniversarea a 60 de ani de existenţă a acestei instituţii de învăţământ.
Ierarhul a fost primit de conducerea şcolii, vizitând mai întâi capela instituţiei şi sălile de clasă. Însoţit de consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Ştefan Iloaie, de consilierul social-misionar Liciniu Câmpean şi de directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca, pr. Cristian Sonea, IPS Andrei a săvârşit, în sala festivă, o slujbă de Te Deum, răspunsurile fiind date de corul seminarului teologic din Cluj, dirijat de pr. Petru Stanciu. Au participat la slujbă preotul paroh Mihai Colţ, al Parohiei "Sfântul Ioan Botezătorul", în jurisdicţia căreia se află unitatea de învăţământ, inspectorul adjunct Marinela Marc din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, precum şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Cluj şi ai Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a UBB. La finalul slujbei de Te Deum, Mitropolitul Andrei le-a adresat câteva cuvinte elevilor, părinţilor lor şi cadrelor didactice, arătând importanţa educaţiei pentru copiii cu nevoi speciale şi misiunea dascălilor din această şcoală: "Pe de o parte, mă adresez celor care-i formează pe tineri, dascălilor. Înţeleptul Solomon, în Cartea Pildelor, sublinia cât de importantă este această misiune. El zicea aşa: "Deprinde-l pe tânăr cu purtarea pe care trebuie să o aibă şi nici când va îmbătrâni nu se va abate de la ea!" Dumneavoastră sunteţi făcători de oameni. Sfântul Grigorie Teologul zice că arta artelor şi ştiinţa ştiinţelor este să-l formezi pe om, cea mai complicată, cea mai minunată, dar şi cea mai nestatornică dintre făpturile lui Dumnezeu. Toate aceste afirmaţii se referă la lucrarea minunată pe care dascălii şcolilor noastre şi din această şcoală o fac, mai ales că aici lucrează şi cu copii normali, dar şi cu copii care au probleme, şi cu atât mai mult din punct de vedere moral. Pe de altă parte, atât tinerii, cât şi copiii trebuie să ştie că pentru a-şi crea un viitor normal nu pot ajunge la rezultate fără să pună umărul". Cu ocazia aniversării a 60 de ani de existenţă, la Grupul Şcolar "Samus" din Cluj-Napoca se organizează în aceste zile mai multe manifestări, astfel, în 3-4 mai, elevii au participat la ateliere de lucru pe teme diverse, precum: "Estetica şi igiena corpului omenesc", "Ziua internaţională a cărţii", "Îndeletniciri în arta culinară", "Împreună în lumea copiilor". De asemenea, au avut loc dezbateri, vizionări de filme, expoziţii de pictură, competiţii sportive şi programe culturale.