Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Binecuvântări arhiereşti pentru ridicarea de noi biserici
Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, a fost prezent duminică în două parohii ale Protopopiatului Bârlad. Preasfinţia Sa a pus piatra de temelie pentru două lăcaşuri de închinăciune care se vor ridica, adresând la finalul slujbelor un cuvânt de învăţătură.
Credincioşii parohiei "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Bârlad au participat duminică, 10 iulie, la Sfânta Liturghie săvârşită de Preasfinţitul Corneliu. După cum ne-a relatat pr. Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad, la final, s-a mers în procesiune până în parohia "Pogorârii Sfântului Duh", unde se va ridica o nouă biserică. Pe locul unde se va ridica Biserica "Pogorârea Sfântului Duh", PS Corneliu a săvârşit slujba punerii pietrei de temelie. Lucrările de construcţie vor fi coordonate de pr. paroh Daniel Luca. În după-amiaza aceleiaşi zile, după săvârşirea slujbei Vecerniei, Preasfinţitul Corneliu, alături de un sobor de preoţi şi înconjurat de un mare număr de credincioşi, a pus piatra de temelie pentru Biserica "Sfântul Mare Mucenic Pantelimon" a parohiei Obârşeni, păstorită de pr. Ştefan Vârlan. Pr. protopop Vasile Lăiu a precizat că în ambele parohii, după săvârşirea slujbei punerii pietrei de temelie, PS Corneliu a adresat un cuvânt de învăţătură în care a scos în evidenţă rolul major şi unic pe care îl are Biserica în cultivarea, trăirea şi transmiterea valorilor morale, sociale şi culturale. "Zidirea unei biserici, celor ce se înscriu ca şi ctitori, binefăcători sau ostenitori, le dă demnitate, îi fac exemple de urmat şi veşnică le este pomenirea. Dacă pentru credincioşii dintr-o parohie ce moştenesc o biserică este o bucurie şi o datorie sfântă de a o întreţine şi înfrumuseţa, pentru credincioşii din cele două parohii este o datorie şi o bucurie sfântă de a le zidi şi a le lăsa ca zestre veşnică generaţiilor ce vor urma", a explicat pr. protopop Vasile Lăiu. Sfinţirea locului pe care se va ridica biserica din Gârbeni-Havârna, Darabani Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a pus sâmbătă, 9 iulie, piatra de temelie pentru Biserica "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie", care se va ridica în parohia Gârbeni-Havârna, Protopopiatul Darabani. Cu acest prilej, au susţinut alocuţiuni părintele Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani, şi părintele paroh Paul Andrei Verniceanu. În cuvântul rostit, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a îndemnat pe enoriaşi să-şi înalţe sufletele spre cer, odată cu zidurile bisericii care se construieşte. După cum ne-a relatat părintele paroh Paul Andrei Verniceanu, parohia Gârbeni-Havârna este formată din 60 de familii. "Lucrările vor fi susţinute de credincioşi, având sprijinul autorităţilor locale, care ne-au asigurat că se vor implica la construcţie în măsura posibilităţilor", a afirmat părintele paroh Paul Andrei Verniceanu.