„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Binecuvântări patriarhale la Catedrala din Deva
În a treia zi a vizitei canonice în Episcopia Devei şi Hunedoarei, duminică, 9 noiembrie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a participat la Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala Episcopală din Deva de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de 10 ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, preoţi şi diaconi.
Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din municipiul Deva a fost ieri plină de credincioşi hunedoreni şi reprezentanţi ai autorităţilor locale care au venit să participe la Sfânta Liturghie arhierească şi să primească binecuvântări de la Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.
La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul de învăţătură în care a evidenţiat semnificaţiile duhovniceşti ale pericopei evanghelice ce a fost citită în Duminica a 24-a după Rusalii.
Preafericirea Sa a arătat că atât vindecarea femeii bolnave de 12 ani de scurgerea de sânge, cât şi vindecarea fiicei lui Iair în vârstă de 12 ani evidenţiază iubirea smerită, milostivă şi vindecătoare a Mântuitorului Iisus Hristos. „Şi în primul caz, al vindecării femeii bolnave de hemoragie de 12 ani, şi în al doilea caz, al învierii fiicei lui Iair, Mântuitorul Iisus Hristos dăruieşte vindecare ca răspuns la multă smerenie, la multă credinţă şi la multă iubire milostivă. De aceea, Evanghelia de astăzi este Evanghelia vindecării şi a speranţei. Mare învăţător s-a făcut pentru noi toţi femeia bolnavă de 12 ani de scurgere de sânge pentru că a înţeles că sănătatea este dar de la Dumnezeu care trebuie păstrat, iar atunci când l-am pierdut, trebuie recuperat. Ea nu este o femeie fatalistă, ci se luptă cu boala şi caută sănătatea. A cheltuit toată averea pentru darul sănătăţii, dar spre sfârşitul puterilor ei şi după ce a constatat eşecul ştiinţei medicale a doctorilor pe care i-a cunoscut, a înţeles că singurul Doctor Care o poate vindeca este Iisus din Nazaret, Care a vindecat o mulţime de oameni bolnavi şi a ridicat o mulţime de păcătoşi, pentru că este Dăruitorul vieţii şi Izvorul bunătăţii şi al puterii vindecătoare milostive. Dacă se întâmplă totuşi să nu primim vindecarea trupului, înţelegem că Hristos Domnul doreşte doar vindecare sufletului nostru şi pregătirea pentru viaţa veşnică, pentru mântuire, pentru aşteptarea mângâierii trupului după moarte, ca dar tot al lui Hristos“, a explicat Preafericirea Sa.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mai reliefat viaţa şi grabnicul ajutor al Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, Vindecătorul de boli, care a fost sărbătorit ieri, 9 noiembrie, faţă de care poporul român are o evlavie din ce în ce mai mare, şi a apreciat evlavia credincioşilor hunedoreni. „Vă felicităm pentru credinţa dumneavostră şi pentru participarea în număr mare la biserică, şi mai ales pentru faptul că aduceţi mulţi copii la biserică şi la împărtăşire. E mare dar acesta de a transmite copiilor credinţa! Când educăm copiii în credinţă realizăm cea mai mare investiţie, mai mult decât orice profesiune, mai mult decât orice casă, mai mult decât orice bogăţie, este bogăţia credinţei, pentru că prin credinţă Îl avem pe Dumnezeu prezent în noi, în viaţa aceasta şi după moarte“, a mai subliniat Patriarhul României.
În numele clerului şi al credincioşilor Eparhiei Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Episcop Gurie a mulţumit mai întâi Bunului Dumnezeu, iar apoi Preafericirii Sale şi Înaltpreasfinţiţilor şi Preasfinţiţilor Părinţi pentru prezenţa la acest eveniment bisericesc deosebit de important. „Suntem ca popor încă pe drumul crucii, dar o cruce din care răzbat zorii şi razele învierii. Prezenţa moaştelor Sfinţilor Martiri Brâncoveni care adună în sinteză şi exprimă românismul ca mod creştin de a fi în istorie, prezenţa şi slujirea Preafericirii Voastre, a Înaltpreasfinţiţilor şi a Preasfinţiţilor Ierarhi, atitudinea înţeleaptă a unora dintre factorii puterii de stat, evlavia şi iubirea de Dumnezeu a poporului ortodox, adunat în aceste trei zile de praznic bisericesc, constituie un popas al învierii de dinaintea Învierii celei din urmă. În numele clerului şi al credincioşilor din Eparhia Devei şi Hunedoarei, Vă adresăm invitaţia de a mai poposi în mijlocul nostru, de a ne purta în rugăciune, de a ne binecuvânta şi de a ne călăuzi pe drumul care duce la Hristos, la Împărăţia Cerurilor“, a încheiat Preasfinţitul Părinte Episcop Gurie.
În semn de apreciere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit Preasfinţitului Episcop Gurie pentru Catedrala Episcopală o cruce de binecuvântare, cărţi liturgice - ediţii noi, istorice şi duhovniceşti despre Sfinţii Martiri Brâncoveni.
Ieri, 9 noiembrie, racla cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu a fost dusă în pelerinaj de la biserica cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din cartierul Micro 15 al municipiului Deva la Biserica „Sfânta Treime“ din Petroşani. Aceasta a fost întâmpinată de soborul de slujitori, condus de reprezentantul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, părintele consilier eparhial Miron Pârva, şi a fost aşezată spre închinare într-un spaţiu special amenajat, unde a rămas până în dimineaţa zilei de astăzi, 10 noiembrie.
Ieri seară, s-a încheiat vizita canonică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Arhiepiscopia Timişoarei şi în Episcopia Devei şi Hunedoarei, Întâistătătorul Bisericii noastre sosind împreună cu întreaga delegaţie la Reşedinţa Patriarhală.