În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Binecuvântări şi sfinţiri în judeţul Bistriţa-Năsăud
În a treia zi a Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfinţit noua biserică din Prundu Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud. În a doua zi de Paști, ierarhul a binecuvântat biserica de lemn „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” de la Bistriţa.
Ierarhul a săvârșit slujba de sfințire a Bisericii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, edificată între anii 2015 și 2018. La interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici. La Altarul de vară, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură pornind de la aclamația regăsită în Canonul Învierii: „O, Paștile, izbăvire de înstristare”. Răspunsurile liturgice au fost date de teologi și cântăreți bisericești. La chinonic, Anghelina Timiș Lungu, surorile Andreea și Maria Pavelean, Florina Bălan, Axenia Rânziș și Anuța Sălăgean au interpretat pricesne.
Pr. paroh Iacob Cristian Dolha a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult. În semn de prețuire și recunoștință i-a oferit ierarhului un epitrahil și un omofor.
Pr. paroh Iacob Cristian Dolha a fost hirotesit iconom stavrofor de către ierarh, iar primarul comunei Prundu Bârgăului - Doru Teodor Crișan, alături de Nicolae Gâvan, Alexandru Simionca, Gavril Moișan, preoteasa Ana Maria Dolha, Anghelina Timiș Lungu, Doru Platon, Vasile Penciu-Pașcu şi alți binefăcători au primit distincţii şi diplome, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.
Binecuvântare la Bistriţa
În a doua zi a Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a binecuvântat biserica de lemn „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din incinta Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud. Lăcaşul de cult a fost construit la Căşeiu în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. La un Altar special amenajat, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța catehetică a sărbătorilor și a slujbelor în educarea tinerei generații. Răspunsurile liturgice au fost date de corala Bisericii „Coroana”, dirijată de prof. Rozalia Fucă-Tomescu. La chinonic, Alexandru Pugna și Camelia Pașca Suciu au interpretat pricesne.
La finalul slujbei, în semn de prețuire și recunoștință, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolitul Andrei a acordat „Crucea Patriarhală” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan. La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale, județene și centrale, între care secretarul de stat pentru Culte, Ciprian Vasile Olinici.