Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Biserica, alături de victimele traficului de persoane la Timişoara
Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) a prezentat vineri, 15 iunie, la Timişoara, rezultatele cercetării "Speranţe, la vânzare", o cercetare calitativă privind traficul în vederea exploatării sexuale în România şi Italia, în perioada 2007-2011.
"Traficul de persoane este un fenomen de tip "cameleon", sensibil la schimbările politice, economice, legislative, sociale şi comunitare, care se adaptează rapid la contextul actual, pentru a-şi putea conserva natura subterană şi, implicit, avantajul acoperirii activităţii criminale de a face profit prin exploatarea persoanelor minore şi adulte. Pentru o înţelegere complexă a fenomenului este nevoie de depăşirea viziunii care susţine că traficul de persoane este o consecinţă a unui proiect de migraţie eşuat, abordare frecvent întâlnită în ţările de destinaţie, unde victimele şi deseori traficanţii sunt cetăţeni străini. Majoritatea victimelor nu au avut, anterior întâlnirii cu recrutorul, planuri de migraţie. Acestea apar şi sunt vehiculate ca şi componentă importantă a strategiei traficanţilor. Decizia plecării din ţară sau, în cazul traficului intern, a intrării în reţeaua de trafic, este rezultanta unui complex de factori - sociali, familiali, de context - cu ponderi mai mult sau mai puţin egale, dintre care unii au jucat un rol de declanşator", a specificat Livia Anonoşanu, director de programe al CPE. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului "Anima Nova - Integrare pe piaţa muncii pentru persoanele traficate", proiect finanţat din Fondul Social European, prin POSDRU şi implementat de către CPE în parteneriat cu cinci organizaţii din Italia şi cu Federaţia "Filantropia". "Ultimele cercetări ne arată că, şi în perioada de integrare în cadrul Uniunii Europene, ţara noastră continuă să se confrunte cu acest tip de exploatare. Desigur că Biserica, prin organismele proprii, a încercat întotdeauna să nu facă diferenţe între beneficiari şi să le acorde tuturor, deopotrivă, aceeaşi grijă, consideraţie şi respect, însă putem constata că numărul instituţiilor care acordă îngrijire pe termen mediu sau chiar lung acestor victime este destul de restrâns şi că inclusiv numărul finanţărilor adresate acestui tip de beneficiari şi servicii este limitat, nemaivorbind de dificultatea relaţionării sau consilierii pe termen lung a acestor persoane", a declarat pr. Cristian Pavel, preşedintele Fundaţiei "Filantropia" Timişoara.