Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Biserica Albă de pe Calea Victoriei a fost târnosită
„O biserică consolidată, restaurată, înfrumuseţată ne cheamă la înfrumuseţarea vieţii noastre, la redescoperirea frumuseţii celei dintâi a hainei luminoase, primită la Botez”, a precizat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, duminică, 16 octombrie, în cuvântul de învăţătură rostit la Biserica Albă de pe Calea Victoriei din București. Acest locaş de cult din Protoieria Sector 1 Capitală a fost târnosit ieri de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
După patru ani de ample lucrări de consolidare, restaurare şi readucere la frumuseţea de odinioară a Sfintei Mese din Sfântul Altar, a picturii murale, catapetesmei din lemn, vitraliilor, mobilierului bisericesc, pardoselii, scărilor de acces, faţadelor şi a parcului din exterior, Biserica Albă de pe Calea Victoriei a fost pecetluită cu Sfântul şi Marele Mir şi binecuvântată cu apă sfinţită. Slujba de târnosire a locaşului de cult, închinat Sfântului Ierarh Nicolae, Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul şi Sfântului Mare Mucenic Haralambie, şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
La finalul Sfintei Liturghii, cuvântul de învăţătură a fost rostit de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a explicat semnificaţiile duhovniceşti ale Evangheliei Duminicii a 21-a după Rusalii, în care se face referire la Pilda semănătorului (Luca 8, 5-15). Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că seminţele aruncate în brazdă de Semănător, adică de Mântuitorul Iisus Hristos, au căzut în patru locuri diferite. În primul loc, cel de lângă drum, sămânţa a fost călcată în picioare de trecători şi mâncată de păsările cerului, reprezentând astfel pe oamenii înşelaţi de diavol, care le-a luat cuvântul din inima lor pentru ca nu cumva, crezând, să se mântuiască. „Călcarea în picioare a seminţei care a căzut lângă drum înseamnă nesocotirea seminţei, deoarece aceasta a căzut pe calea obiceiurilor rele, care împiedică sufletul omului să asculte cu atenţie cuvântul lui Dumnezeu”, a spus Patriarhul României.
O altă sămânţă a ajuns pe piatră, dar, neavând umezeală, s-a uscat. Această sămânţă reprezintă categoria oamenilor a căror credinţă este spontană şi nestatornică, fiindcă ei primesc cuvântul lui Dumnezeu cât timp le este bine, dar neavând rădăcină, la vremea încercării se leapădă, se răzvrătesc, cârtesc şi învinuiesc pe Dumnezeu pentru necazurile vieţii.
Cel de-al treilea loc în care a ajuns o sămânţă a fost între spini, care au înăbuşit-o.
„Cei care nu-şi mai pun întrebarea: «Care este rostul vieţii omului pe pământ?» trăiesc sufocaţi de mulţimea evenimentelor senzaţionale, de goana după câştig material, de grija exagerată după plăceri trecătoare. Astfel, ei nu mai au timp de a asculta cuvântul lui Dumnezeu şi de a-l face roditor prin fapte bune. Această înăbuşire a luminii vieţii, din cauza multor griji pentru bunuri trecătoare, îi face pe oameni să-şi piardă nu numai credinţa, ci uneori şi echilibrul vieţii sănătoase. [...] Omul înăbuşit de grijiile lumeşti excesive nu mai construieşte viaţa sa mai întâi pe relaţia sa cu Dumnezeu, Dătătorul vieţii, şi pe iubirea milostivă faţă de aproapele, ci doar pe câştigul şi consumul lucrurilor limitate şi trecătoare şi pe relaţii de profit imediat”, a explicat Părintele Patriarh Daniel.
Al patrulea loc în care a ajuns sămânţa este pământul roditor, adică în inima curată şi bună a oamenilor, care este „starea duhovnicească a sufletului în care cuvântul mântuitor şi sfinţitor al Evangheliei lui Hristos devine roditor”, a spus Preafericirea Sa.
Restaurarea bisericii, chemare la înfrumuseţarea vieţii noastre
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a apreciat frumuseţea locaşului de cult şi i-a felicitat pe preoţii slujitori şi pe toţi cei care s-au implicat în susţinerea amplelor lucrări de consolidare şi restaurare a Bisericii Albe de pe Calea Victoriei. „O biserică consolidată, restaurată, înfrumuseţată ne cheamă la înfrumuseţarea vieţii noastre, la redescoperirea frumuseţii celei dintâi a hainei luminoase, primită la Botez. Aşa după cum o pictură se curăţă, se restaurează, şi-şi arată frumuseţea dintru început, tot aşa şi noi, prin pocăinţă, spovedanie, împărtăşanie, fapte de milostenie, înfrumuseţăm icoana sufletului nostru”, a subliniat Părintele Patriarh Daniel.
În semn de apreciere, Preafericirea Sa a dăruit Bisericii Albe vechea ei icoană a Sfântului Ierarh Nicolae, care a fost restaurată şi păstrată în depozitul de icoane al Arhiepiscopiei Bucureştilor, cărţi de cult şi teologice, o cruce de binecuvântare, iar credincioşilor iconiţe. Părintele paroh Mihail-Simion Săsăujan a primit Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, părintele coslujitor Florian Paraschiv a fost hirotesit iconom stavrofor, iar diaconul Ioan Alexandru Alexandri a primit Diploma omagială „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” cu medalie. De asemenea, au primit diplome şi distincţii cei care s-au implicat în realizarea şi susţinerea lucrărilor de reabilitare a locaşului de cult și în viața Bisericii, precum Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1 Bucureşti, care a sprijinit în calitate de viceprimar finanţarea lucrărilor de consolidare şi restaurare, și Andrei Chiliman, fost primar al Sectorului 1, care a finanţat lucrările de consolidare şi restaurare a Bisericii Albe.
În semn de recunoştinţă pentru prezenţa Preafericirii Sale, părintele paroh Mihail-Simion Săsăujan i-a dăruit o cădelniţă pentru paraclisul din Reşedinţa Patriarhală. Mulţumiri au fost adresate de părintele paroh şi faţă de cei care au contribuit la „redescoperirea frumuseţii celei dintâi a sfântului locaş, întunecată peste vremi de trecerea nemiloasă adeseori a timpului”. Lucrările au avut loc în anii 2012-2016, iar acestea au fost finanțate din fondurile Primăriei Sector 1 București și din fondurile parohiale.