Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a binecuvântat vineri, 8 noiembrie 2024, exteriorul bisericii Parohiei Sacu din Protopopiatul Caransebeș, în urma unor ample lucrări de înfrumusețare. În
„Biserica creștină s-a întemeiat la Rusalii”
În Duminica Pogorârii Sfântului Duh, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, la un Altar de vară amenajat în proximitatea locaşului de cult.
Biserica creștină a fost întemeiată la Rusalii, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei în cuvântul adresat celor prezenţi: „Biserica creștină s-a întemeiat la Rusalii, chiar dacă tainic temelia ei s-a pus pe Cruce, prin jertfa Domnului nostru Iisus Hristos, ca organism văzut pentru sfințirea și mântuirea credincioșilor”.
Ierarhul a mai arătat că Mihai Eminescu a numit Biserica Ortodoxă „mama neamului românesc”. „Pentru noi, transilvănenii, Biserica are un rol aparte. Dumnezeu să îl odihnească pe Arhiepiscopul Iustinian al Maramureșului, care într-o carte, intitulată «Viața Maicii Domnului», are un gând referitor la Biserică, zicând așa: În vremurile în care noi, românii transilvăneni, nu aveam nici boieri din neamul nostru, n-aveam nici școli, cine ne-a fost de toate? Biserica ne-a fost de toate! Biserica ne-a învățat copiii, ne-a mângâiat în necazuri și în dureri, ne-a ajutat să trecem peste toate necazurile și vicisitudinile cu care am fost încercați. Biserica a făcut lucrul acesta, cea întemeiată la Rusalii prin Pogorârea Sfântului Duh”.
În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit preot pe diaconul Alin Ciupeiu, pentru Parohia Aghireșu Sat, Protopopiatul Huedin. La final, conform tradiției, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a sfințit spicele de grâu și a rostit rugăciuni pentru roadele pământului. Răspunsurile liturgice au fost date de corul catedralei, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu.