Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Biserica de lemn din Săliștea Veche a fost târnosită
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfințit sâmbătă, 3 iulie, biserica de lemn, monument istoric (secolul al 18-lea), din localitatea clujeană Săliștea Veche, inclusă în patrimoniul monumentelor istorice din România. În anul 2019, în contextul Anului omagial al satului românesc, Protopopiatul Cluj I, la inițiativa protoiereului Dan Hognogi, a iniţiat o campanie de salvare a bisericii. Costul total al reparațiilor s-a ridicat la aproximativ 200.000 de lei.
Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie, a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură şi i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în restaurarea bisericii.
Preotul paroh Vasile Florin Perța a fost hirotesit iconom stavrofor, iar cei care s-au implicat în campania de salvare a bisericii au primit distincții din partea ierarhului, printre aceștia fiind Mihai Ursache și Cătălin Ionuț Croitoru, consilieri în cadrul Instituției Prefectului Județului Cluj, Marius Miclea, consulul genaral al României în Cipru, Lucia Magdalena Suciu, primarul comunei Chinteni, Marius Traian Bojiță, președintele Fundației Transilvania Leaders, Adriana Irimieș, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), și Grigore Sâmboan, redactor-șef la Radio Renașterea și consultant artistic în cadrul CJCPCT. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul vocal „Synavlia”, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea.