Numeroși credincioși ai Bisericii noastre au petrecut momentul trecerii dintre ani adunați în rugăciune, aducând mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care le-au primit în anul 2024 și cerându-I
Biserica de suflet a Sfântului Efrem Sirul va fi restaurată
Biserica în care a fost botezat şi a predicat Sfântul Efrem Sirul va fi restaurată şi inclusă în patrimoniul cultural-religios al Turciei, printr-un proiect demarat de Arhiepiscopia siro-iacobită de Mardin, împreună cu autorităţile locale din Nusaybin şi Guvernul turc.
Biserica Ortodoxă l-a pomenit ieri, 28 ianuarie, pe Sfântul Efrem Sirul, poet, comentator al Sfintei Scripturi, predicator şi apărător al Ortodoxiei, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai creştinismului de limbă siriacă. În Siria, locul în care a trăit, Sfântul Efrem se bucură de cinstire aparte, mai ales în cultul Bisericii siro-iacobite (siriană-ortodoxă, cum se numeşte aceasta în limba arabă - suryiani ortodox). Această Biserică răsăriteană, ce foloseşte încă limba siriacă drept limbă liturgică, îl prăznuieşte pe Sfântul Efrem în sâmbăta din prima săptămână din Postul Mare. Faptul că Sfântul Efrem a scris întreaga sa operă în limba siriacă face ca în cadrul slujbelor Bisericii siro-iacobite să se folosească textul original al scrierilor sale. În Biserica siro-iacobită, Sfântul Efrem este considerat ocrotitorul învăţământului teologic - ca unul care a pus bazele primei şcoli teologice din această zonă - şcoala de la Nisibe în secolul al IV-lea. Astfel, şcolile teologice ce aparţin siro-iacobiţilor îl au ca ocrotitor pe Sfântul Efrem. Una dintre cele mai importante aşezăminte teologice închinate Sfântului Efrem se află la Maaret Saydnayia, lângă Damasc - Siria. Ocrotitorul teologilor în Biserica siriacă În cadrul Mănăstirii Sfântului Efrem funcţionează şi Seminarul Teologic Siro-Iacobit ce pregăteşte pe viitorii slujitori ai acestei Biserici. Acest seminar este cea mai importantă instituţie teologică din cadrul Bisericii siro-iacobite. Faptul că Sfântul Efrem este ocrotitorul teologilor în Biserica siriacă constituie o bază pentru tradiţia ca aceia care doresc a fi diaconi sau preoţi să fie hirotoniţi în ziua prăznuirii sfântului. Din păcate, oraşul în care sfântul s-a născut şi a trăit în primii ani ai vieţii sale, Nisibis (Nusaybin - Turcia), este în zilele noastre un mic sat cu o populaţie majoritar kurdă; iar din comunitatea creştină ce altădată era înfloritoare nu au mai rămas decât câteva familii ce au în grijă şi Biserica Sfântului Iacob, biserica în care a fost botezat şi a predicat Sfântul Efrem. Din cauza deteriorărilor ce le-a suferit de-a lungul vremii şi din pricină că nu mai există practic o comunitate creştină în zonă, lăcaşul de cult nu a mai fost folosit de foarte mult timp. Însă, în momentul de faţă, Arhiepiscopia siro-iacobită de Mardin (Turcia), împreună cu autorităţile locale din Nusaybin şi Guvernul turc au demarat un proiect care priveşte restaurarea Bisericii Sfântului Iacob şi includerea acesteia în patrimoniul cultural-religios al Turciei, spre a putea fi vizitată de pelerini şi turişti.