Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Biserica din Căuești, sfințită de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei
Credincioșii din localitatea Căuești, comuna Șcheia, județul Iași, au, începând de duminică, 5 noiembrie, un lăcaș nou de rugăciune. Având hramul „Duminica Tuturor Sfinților”, biserica a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Evenimentul care s-a înfăptuit duminică dimineață reprezintă împlinirea a 31 de ani de jertfă, de când s-a așezat, în anul 1992, piatra de temelie.
În Duminica a 22-a după Rusalii, a Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, câteva sute de persoane s-au adunat la Parohia „Duminica Tuturor Sfinților” din Căuești pentru a lua parte la târnosirea noului lăcaș de cult. Slujba de sfințire, precum și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Părintele Mitropolit Teofan, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi.
După ungerea zidurilor exterioare cu Sfântul și Marele Mir, precum și după binecuvântarea Sfintei Mese, clericii au oficiat Dumnezeiasca Liturghie pe un podium amplasat în fața lăcașului de rugăciune.
În predica rostită către cei prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a explicat cuvântul Sfântului Apostol Pavel, care ne îndeamnă să urmăm cuvântul lui Dumnezeu:
„De ce este important cuvântul Scripturii? Pentru că este cuvântul Domnului care nu greșește. Sfântul Apostol Pavel spune într-una din scrierile sale: «Căci cuvântul lui Dumnezeu e viu, lucrător şi mai ascuţit decât orice sabie cu două tăişuri, destoinic să învețe pe alții». Acestea sunt calitățile cuvântului lui Dumnezeu din Scriptură: este viu, pentru că e dătător de viață, este lucrător pentru că îl așază pe om în postura de a săvârși fapte bune, este mai ascuțit decât o sabie cu două tăișuri, pentru că pătrunde adânc, taie cangrena păcatului, înlătură cu eficiență maximă răul care adesea se strecoară în sufletul nostru și este și destoinic, în sensul că sesizează foarte clar ce este ticălos și ce este curat, ce este viclean și ce este onest, ceea ce este drept și ceea ce este nedrept, ceea ce este lumină și ceea ce este întuneric”.
Spre final, părintele paroh Bogdan Eugen Sârbu a fost hirotesit întru iconom stavrofor, ca răsplată pentru activitatea săvârșită de-a lungul anilor la biserică și în parohie. Totodată, părintele Vilie Doroșincă, fiu al satului, și părintele Cătălin Burlacu au primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei Crucea „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” pentru clerici, pentru sprijinul acordat la ridicarea lăcașului de rugăciune.