Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Biserica din Cireşu, restaurată şi înnoită
Credincioşii Parohiei Cireşu, Protopopiatul Făurei, judeţul Brăila, au participat duminică la resfinţirea bisericii parohiale din localitate. Slujba a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Localitatea Cireşu a fost înfiinţată în jurul anilor 1812 pe moşia lui Scarlat Grădişteanu, documentele vremii consemnând-o sub denumirea "Slobozia Cireşu". Biserica datează din anul 1846, fiind construită de proprietarul Tache Fălcoianu. În urma deteriorărilor survenite de-a lungul timpului, lăcaşul de cult a fost supus mai multor lucrări de reparaţie. Anul 1995 marchează însă începutul unor ample lucrări de reconsolidare, ce au inclus şi schimbarea integrală a acoperişului, retencuirea interioară şi exterioară, confecţionarea unei noi catapetesme din lemn de stejar sculptat, precum şi a mobilierului bisericesc. De asemenea, biserica a fost înveşmântată într-o nouă pictură realizată în tehnica "fresco" de către pictorul Ovidiu Seredenciuc. Restaurată şi înnoită, biserica cu hramul "Sfântul Ierarh Nicolae" a fost resfinţită ieri de către chiriarhul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Îmbrăcată în haina nouă a sfinţeniei, biserica parohială din Cireşu a fost aşezată şi sub ocrotirea Sfântului Ierarh Atanasie al III-lea al Constantinopolului, sărbătorit în fiecare an la data de 2 mai. Sfânta Liturghie a fost oficiată în interiorul lăcaşului de cult, iar credincioşii, după tradiţie, s-au putut închina în Sfântul Altar. La final, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Casian a acordat distincţia bisericească de iconom preotului paroh Marius Mocănescu, precum şi o serie de diplome care au evidenţiat atât contribuţia autorităţilor locale, cât şi jertfelnicia credincioşilor care au dorit să înfrumuseţeze lăcaşul de cult. Copiii prezenţi la Sfânta Liturghie, îmbrăcaţi în costume populare, au primit pachete cu fructe şi dulciuri, dar şi cărţi de rugăciuni şi iconiţe, iar credincioşii participanţi au fost aşteptaţi şi la tradiţionala agapă creştinească pregătită de membrii Consiliului şi Comitetului parohial.