În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Biserica din Cracăul Negru-Neamț a fost înveșmântată în har
La 22 de ani de la punerea pietrei de temelie și la împlinirea vârstei de 77 de ani a principalului ctitor - Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului -, biserica cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Cracăul Negru, județul Neamț, a fost sfințită de un sobor de șase ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Tot duminică a fost sfințit și centrul social-cultural al parohiei, așezat sub ocrotirea Sfintei Mucenițe Filoteia de la Curtea de Argeș, al cărei veșmânt a fost adus spre închinarea credincioșilor prezenți.
Enoriașii Parohiei Cracăul Negru din județul Neamț au găzduit cel mai semnificativ eveniment religios care s-a desfăşurat vreodată în localitatea lor, respectiv sfinţirea noii biserici cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Evenimentul a căpătat o mare amploare, atât datorită actului divin în sine, cât şi prezenţei la slujba de târnosire a șase ierarhi: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, și Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.
Slujbele de sfințire au fost continuate de săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești. Soborul coslujitor a fost format din peste 60 de preoți, atât din județele Moldovei, cât și din Argeș. Răspunsurile liturgice au fost date de psalții Catedralei Mitropolitane din Iași. Cu prilejul târnosirii, credincioșii prezenți au avut posibilitatea să se închine și la veșmântul Sfintei Mucenițe Filoteia de la Curtea de Argeș.
„O nouă poartă a cerului ctitorită de un ierarh -fiu al satului”
Cuvântul de învățătură, după citirea Sfintei Evanghelii, a fost rostit de întâistătătorul eparhiei, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, principalul ctitor al noului lăcaș de cult și fiu al satului Cracăul Negru. La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie al Hușilor a citit mesajul transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „O nouă poartă a cerului ctitorită de un ierarh - fiu al satului”.
În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a apreciat eforturile depuse de toți cei implicați în ridicarea și înfrumusețarea noului lăcaș închinat lui Dumnezeu, în special implicarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic al Argeșului și Muscelului, fiu al satului Cracăul Negru: „Slavă lui Dumnezeu pentru toate, iubiți credincioși! Inima noastră se îndreaptă spre El, nefiind niciodată îndeajuns de mulțumitoare pentru bunătatea revărsată asupra noastră, în vremuri nu tocmai ușoare. A binecuvântat Dumnezeu, întru atotmilostivirea Sa, să fie presărate de-a lungul și de-a latul țării biserici, adică scări către cer, pe care credincioșii noștri să urce, îngerii lui Dumnezeu să coboare, și împreunat, cerul și pământul, să formeze un alai binecuvântat spre bucuria Domnului Celui în Treime lăudat. Am înțeles foarte bine că la rădăcina zidirii acestei biserici s-a aflat fiul satului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, om crescut aici și plecat în lume cu bogăția și frumusețea acestor locuri, pentru a le așeza la diferite ctitorii în Ardeal, la Mănăstirea Cernica, la Mănăstirea Sinaia și, în mod special, la Curtea de Argeș, lângă moaștele binecuvântate ale Sfintei Mucenițe Filoteia”.
Cu ocazia împlinirii vârstei de 77 de ani, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic de la Argeș o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași. Totodată, drept răsplată pentru meritele deosebite și pentru munca depusă, părintele paroh Mihai-Daniel Adumitroae a primit Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei” pentru clerici, iar familia epitropului Gheorghe și Irina Ursu și preoteasa Elena Apetroaie au primit cea mai mare distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei - „Crucea Moldavă”. Ceilalți binefăcători ai parohiei, printre care enoriași, autorități locale, precum și preoteasa Ana Adumitroae, au fost răsplătiți de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan cu distincții de vrednicie.
Plan arhitectonic bizantin cu specific românesc
După cum s-a arătat în hrisovul de sfințire citit la finalul slujbei de către părintele protopop Nicolae Axentioi, inițiativa bisericii cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Cracăul Negru, județul Neamț, aparţine Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, fiu al satului. Lăcașul de cult a fost ridicat cu osteneala credincioșilor din satul Cracăul Negru, cu donațiile enoriașilor, dar și ale preoților și credincioșilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Iaşilor şi Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.
Locul pentru noua biserică și piatra de temelie au fost sfințite de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, în luna iunie a anului 1999. Lucrarea de zidire a noii biserici a fost încredințată spre ducere la îndeplinire preotului Ioan Apetroaiei, care, sprijinit de familia epitropului Gheorghe Ursu, de enoriași, de autorități locale, de credincioși, sponsori și oameni de bine de pretutindeni, a lucrat cu osârdie la realizarea acestui sfânt deziderat. Planul construcției bisericii a fost pus la dispoziție gratuit de către Sectorul construcții bisericești al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, coordonat de către părintele arhimandrit Caliopie Ichim. Construcţia lăcașului de cult a fost realizată de o echipă de meșteri zidari din Curtea de Argeș, conduși de constructorul Nae Drăgoi.
Sfințirea Centrului social-cultural al parohiei, așezat sub ocrotirea Sfintei Mucenițe Filoteia de la Curtea de Argeș