„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Biserica din Herăşti, sfinţită de trei arhierei
Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din localitatea Herăşti, judeţul Giurgiu, a fost sfinţită duminică, 2 noiembrie, de Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande, şi Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
Pentru bucuria duhovnicească a credincioşilor, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a dăruit Episcopiei Giurgiului o icoană cu chipul Sfântului Constantin Brâncoveanu, care conţine părticele din moaştele sfântului domnitor, icoana fiind adusă spre închinare cu ocazia acestui eveniment deosebit din viaţa parohiei. De asemenea, au fost aduse spre închinare icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Parohia Letca Nouă, părticele din moaştele Sfântului Ioan Rusul de la mănăstirea din localitatea Slobozia de Giurgiu şi părticele din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, de la Mănăstirea „Buna Vestire“ din Bolintin.
Sfântul locaş din localitatea Herăşti a mai primit, pe lângă hramul „Sfânta Treime şi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, şi hramul „Sfinţii Martiri Brâncoveni“. Slujba de sfinţire a fost urmată de săvârşirea Sfintei Liturghii. În cuvântul de învăţătură adresat numeroşilor credincioşi prezenţi, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a explicat sensurile duhovniceşti desprinse din pericopa evanghelică în care a fost prezentată parabola bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr. „Evanghelia de astăzi arată că viaţa omului nu se sfârşeşte la mormânt, ci existenţa omului, creat după chipul lui Dumnezeu, continuă prin nemurirea sufletului, iar pentru a câştiga bunătăţile veşnice ale Împărăţiei cerurilor creştinii trebuie să dobândească bogăţia smereniei săracului Lazăr“, a spus Preasfinţia Sa. În continuare, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, şi Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande, au adresat cuvinte de învăţătură numeroşilor credincioşi prezenţi, în care au evidenţiat frumuseţea duhovnicească a momentului sfinţirii bisericii.
În continuare, pr. Adrian Cazacu, protoiereul Protopopiatului Herăşti, şi pr. Mihăiţă Podaru, consilier eparhial pe probleme de patrimoniu şi paroh al bisericii din Herăşti, au primit din partea Întâistătătorului Bisericii noastre Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ pentru clerici. După Sfânta Liturghie a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii sfântului locaş trecuţi la cele veşnice.
Manifestările organizate cu prilejul sfinţirii bisericii au continuat în Casa de piatră „Udrişte Năsturel“ cu lansarea monografiei „Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din localitatea Herăşti“, scrisă de pr. Adrian Cazacu şi de pr. Mihăiţă Podaru. În acest cadru, la propunerea Preasfinţitului Părinte Ambrozie, doamna Marina Stolojan, moştenitoarea Casei de piatră „Udrişte Năsturel“, a primit Ordinul „Maria Brâncoveanu“ din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din localitatea Herăşti a fost ctitorită de Elina Doamna, soţia voievodului Matei Basarab, şi sfinţită pentru prima oară în anul 1644. Din cauza vicisitudiniilor vremurilor, biserica a fost refăcută de prinţul sârb Miloş Obrenovici, în secolul al XIX-lea, care a înfrumuseţat-o cu pictură, i-a dăruit clopot nou şi a sfinţit-o în anul 1833. În ultimul deceniu, biserica Parohiei Herăşti s-a aflat într-un amplu proces de restaurare, care a constat în refacerea acoperişului, iar la interior sfântul locaş a fost pictat de pictorul Alexandru Conţ.