Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Biserica din lemn de la Nicula, monument istoric
Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Cluj va demara procedurile pentru clasarea bisericii din lemn a Mănăstirii Nicula ca monument istoric. Bisericuţa actuală a fost construită din bârne de stejar în anul 1770, în stil tradiţional maramureşean, fiind strămutată din satul Top, Bistriţa-Năsăud. Specialiştii spun că procesul de includere a lăcaşului în lista monumentelor istorice nu va fi unul dificil, reuşindu-se astfel punerea la adăpost a bisericii şi ferirea de degradări. În acest sens, Direcţia pentru Cultură va trimite o înştiinţare Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, sub jurisdicţia căreia se află.
Pe lângă clasarea bisericii din lemn a Mănăstirii Nicula ca monument istoric, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Cluj plănuieşte pentru acest an reabilitarea altor biserici-monumente istorice, între care biserica din Aşchileul Mic, a cărei pictură interioară va fi restaurată, iar lemnul va fi tratat, a declarat şeful DCCPN Cluj, Leonard Horvath. "O mare parte din bisericile din lemn sunt monument istoric. Am ajutat să primească finanţare în 2011 biserica din Aşchileul Mic, o biserică din lemn din secolul al XVIII-lea, pentru reabilitarea picturii interioare şi tratarea lemnului. Din câte ştiu, la momentul acesta s-a şi semnat contractul de finanţare, iar anul acesta vor putea începe lucrările. Se va face o expertiză şi, probabil, bugetul va trebui completat ulterior, noi vom sprijini proiectul până la final", a precizat acesta. În prezent, Direcţia pentru Cultură elaborează, în colaborare cu Consiliul Judeţean Cluj, strategia culturală a judeţului, parte importantă a strategiei fiind bisericile, clădirile de patrimoniu, obiectele de patrimoniu, seminariile. Preoţii parohi vor fi sprijiniţi să elaboreze documentaţia şi se vor organiza workshopuri cu meşterii care se ocupă de reabilitarea clădirilor monumente istorice. (Cosmina Nicoară)