Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Biserica din localitatea buzoiană Gherăseni a primit veșmântul sfințeniei
Biserica Parohiei Gherăseni, Protoieria Buzău II, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul”, a fost sfințită duminică, 5 septembrie 2021. În ultimii 16 ani, lăcașul de cult a trecut printr-un amplu proces de consolidare și restaurare.
Slujba de târnosire a bisericii a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul a uns cu Sfântul și Marele Mir și a stropit cu apă sfințită zidurile lăcașului de închinare, a târnosit Sfânta Masă din Altar și a sfințit pictura interioară și icoanele de pe catapeteasmă.
În continuare, chiriarhul locului, împreună cu un sobor de șapte preoți și doi diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și un parastas pentru ctitorii și slujitorii sfântului lăcaș trecuți la cele veșnice. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.
Reflectând asupra textului evanghelic al Duminicii a 11-a după Rusalii (Matei 18, 23-35), care ne prezintă Pilda datornicului nemilostiv, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a vorbit, în cuvântul de învățătură, despre iertare, ca expresie a iubirii față de aproapele.
„Atunci când semenii noștri greșesc față de noi sau ne jignesc într-un fel sau altul, Mântuitorul Hristos ne atrage atenția să reflectăm bine înainte de a reacționa. Să nu ne grăbim, proferând cuvinte grele la adresa lor sau săvârșind fapte vătămătoare, ci să ne luptăm cu noi înșine, pentru a-i ierta. Sigur, nu este ușor să dăruiești cuiva iertarea. Aceasta presupune o luptă duhovnicească permanentă cu tine însuți, cu pornirea lăuntrică de a răsplăti celuilalt, după Legea Vechiului Testament: «Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte» (Ieșirea 21, 24). Însă, dacă vrem să fim cu adevărat ucenicii lui Hristos și să simțim prezența harului Sfântului Duh în sufletele noastre, este necesar să depășim logica vechi-testamentară și să ne iubim unii pe alții, așa cum ne-a iubit El pe noi (Ioan 15, 12)”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Pentru eforturile depuse la înfrumusețarea bisericii, preotul paroh Gheorghe Stoica a fost hirotesit iconom stavrofor. De asemenea, principalii binefăcători au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”.
Lăcașul de rugăciune din satul Gherăseni a fost ridicat de către Nicolae I. Gerassi, în anul 1868. În perioada 2005-2021, prin strădania actualului paroh, ajutat de preotul coslujitor Alin Ioan Zamfirescu și de enoriași, s-au realizat importante lucrări de renovare a bisericii. Totodată, sfântul lăcaș a fost dotat cu mobilier din lemn de stejar, cu noi obiecte de cult și cu vitralii.