Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Biserica din localitatea clujeană Nearşova a fost resfinţită
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a resfințit duminică, 15 decembrie, biserica Filiei Nearșova din Parohia Nadășu, Protopopiatul Huedin, care începând cu anul 2013 a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare. Apoi, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, subliniind că „Sfânta Liturghie este ospățul credinței”, iar iubirea de plăcere și iubirea de avere îl țin departe de ospățul credinței pe omul postmodern, care se aseamănă cu cel din pilda duminicii, a celor poftiți la cină. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. La chinonic, interpreta de muzică populară Arlesiana Agrijan a cântat mai multe colinde.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei l-a hirotesit sachelar pe parohul Ioan Vasile Căienar, fostul paroh, Nicolae Marian Văcariu, a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar Gheorghe Perțe a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. Toți binefăcătorii au primit diplome de aleasă cinstire.
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Nearșova a fost edificată în anul 1923. Comunitatea de creștini ortodocși de aici este formată din 20 de persoane care au făcut eforturi mari pentru reabilitarea bisericii. Localitatea este formată dintr-o comunitate mixtă din punct de vedere etnic, aici locuind români și maghiari.