De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Biserica din Obrijeni a îmbrăcat veșmântul sfințirii
Credincioșii din localitatea ieșeană Obrijeni l-au avut în mijlocul lor duminică, 25 iulie 2021, pe Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a sfințit Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” și a săvârșit Sfânta Liturghie. Lăcașul de cult, construit în perioada 1994-2000, s-a realizat cu multă jertfă: parohia este formată dintr-o comunitate redusă, de aproximativ 40 de familii.
În Duminica a 5-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a târnosit biserica Parohiei „Sfântul Dimitrie”-Obrijeni din cadrul Protopopiatului Iași III și a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium amplasat în vecinătatea lăcașului de cult. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către un grup format din psalții Catedralei Mitropolitane.
În cuvântul rostit după citirea pasajului din Evanghelia după Matei, Părintele Mitropolit a arătat că Domnul Hristos trebuie să fie o prezență reală în viața noastră și că nu trebuie să ne lăsăm influențați de puterile întunericului: „Dumnezeiasca Scriptură afirmă că omul, de la Adam încoace, în afară de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, este păcătos. Cine zice că păcat nu are mincinos este, și acesta este adevărul. Păcatul care se află în om, care se află și în noi, este o prezență a puterii întunericului în noi. Orice păcat pe care îl săvârșim, cu fapta, cu cuvântul, cu gândul, este o prezență sau o influență a puterilor demonice în viața noastră. Un părinte al Bisericii din vremea noastră, Sfântul Nicolae din Serbia vecină, afirmă că omul, când păcătuiește, este ca un animal de povară pe care se așază puterea întunericului. Omul când păcătuiește este ca un fluier la care cântă demonul. Omul care păcătuiește este ca o fiară prin care demonul sfâșie peste tot. Așa cum Domnul Hristos a pătruns în ținutul Gadarei, unde se aflau cei doi oameni cuprinși de puterile întunericului, în același fel Domnul Hristos vine și în viața noastră, a celor cuprinși de multe păcate. Și cum vine Domnul Hristos? Vine prin Taina Sfântului Botez, vine prin ungerea noastră cu Sfântul și Marele Mir, vine prin Trupul și Sângele Său, prin Dumnezeiasca Împărtășanie. Orice faptă bună, orice rugăciune săvârșită, orice gând curat sunt o prezență în viața noastră a Domnului Hristos”.
În continuare, ierarhul a subliniat faptul că, în biserică, omul este protejat și binecuvântat de Dumnezeu, iar demonii nu pot pătrunde.
La sfârșitul slujbei, preotul Vasile Matcovici, fostul paroh, a primit cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei - „Crucea Moldavă” pentru clerici, iar actualul paroh, părintele Andrei Petru, care din 2005 păstorește comunitatea din Obrijeni, a fost hirotesit întru iconom stavrofor, primind din partea chiriarhului însemnele rangului onorific. De asemenea, Părintele Mitropolit a oferit „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni generalului Vasile Mihalache, prin intermediul fratelui domnului general, pentru contribuția importantă oferită comunității parohiale. Totodată, credincioșii care au sprijinit lucrările de construcție au fost răsplătiți cu distincții de vrednicie.
Lăcașul de cult din acest mic sat al județului Iași a fost construit între anii 1994 şi 2000, iar pictura a fost realizată în perioada 2000-2020.