La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Biserica din parohia Domaşnea va fi târnosită
Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, va târnosi mâine biserica Parohiei Domaşnea din Protopopiatul Băile Herculane.
Slujba de târnosire va începe la ora 9:00, iar mai apoi se va săvârşi Sfânta Liturghie arhierească, la care sunt aşteptaţi mulţi credincioşi, care în final se vor putea închina înaintea sfântului jertfelnic, potrivit tradiţiei Bisericii noastre. Odată cu restaurarea bisericii, în urma cercetării chiriarhale s-a constatat că în piciorul sfintei mase nu sunt sfinte moaşte, deşi documentele menţionează de sfinţirea bisericii în anul 1833 la data de 5 iulie de către episcopul ortodox sârb Maxim Minulovici. De aceea biserica va fi târnosită mâine de către Întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului. Biserica Parohiei Domaşnea are ca ocrotitor pe Sfântul Atanasie al Athonului, fiind singura parohie din eparhie cu acest hram. Documentele menţionează că acest hram a fost atribuit de către episcopul sârb Maxim Minulovici, care a binecuvântat biserica în data de 5 iulie 1833, în ziua prăznuirii sfântului athonit. Biserica din Domaşnea s-a zidit între anii 1807 şi 1817. O clădire foarte solidă, la zidirea căreia comandamentul militar grăniceresc a dat concurs nelimitat şi a adus chiar un arhitect de la Viena. Au contribuit de asemenea şi credincioşii pentru ca Biserica să poată fi terminată. Biserica a fost pictată în anul 1823 de Dimitrie Popovici, iar pictura a fost refăcută de pictorul Dimitrie Turcu din Oraviţa în anul 1834.