De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Biserica din Parohia Pechea III a fost sfinţită
Credincioşii din Parohia gălăţeană Pechea III, Protopopiatul Covurlui, s-au bucurat ieri să participe la sfinţirea bisericii din localitate, cu hramul "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil".
Slujba a fost săvârşită de către Înalt Preasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Din soborul care l-a înconjurat pe IPS Casian au făcut parte preoţi din Administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, iar numărul credincioşilor a fost impresionant, fiind prezenţi şi din alte localităţi. Douăzeci de bolnavi internaţi în Centrul Medico-Social din Pechea au fost şi ei ajutaţi să participe la acest eveniment de suflet, iar copiii cooptaţi în programul cathetic "Hristos împărtăşit copiilor" au venit la slujbă îmbrăcaţi în frumosul port popular al Covurluiului, iar după Sfânta Liturghie au oferit un deosebit spectacol artistic, după care au intrat într-un dialog deschis cu IPS Părinte Casian pe tema Sfântului Maslu şi a îngrijirii bolnavilor. Au fost răsplătiţi cu pachete de fructe, dulciuri, cărţi de rugăciuni şi iconiţe. Preotul paroh Ion Lungeanu a primit din partea Înalt Preasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian distincţia bisericească de sachelar, iar credincioşii şi autorităţile care au contribuit la înfrumuseţarea sfântului lăcaş de cult au primit diplome. Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătindu-se pentru 1.000 de persoane, atât credincioşi participanţi, cât şi persoane bolnave, nedeplasabile, aflate în evidenţele speciale ale parohiei. Parohia a fost înfiinţată la 1 octombrie 1994, iar un an mai târziu, chiriarhul Dunării de Jos a aşezat piatra de temelie pentru noua biserică. Între anii 1996 şi 2007, cu binecuvântarea ierarhului locului şi prin jertfa bunilor credincioşi din tânăra parohie, dar şi din istorica localitate Pechea, au fost realizate atât lucrările de zidire, cât şi cele de înzestrare la interior cu sfintele odoare şi mobilier liturgic.