În legătură cu dezinformările cuprinse în articolul intitulat „Lupta Bisericii cu enoriaşii - Cum au plătit 10.000 lei câţiva bucureşteni care s-au opus construirii unei biserici în Parcul Emil Gârleanu“, apărut în publicaţia electronică HOT NEWS, pentru informarea corectă a opiniei publice, Arhiepiscopia Bucureştilor precizează:
1. Terenul pe care se construieşte biserica din str. Emil Gârleanu nr. 1-3, sector 3, Bucureşti, a fost obţinut legal prin HCGMB nr. 196/2005 pentru construirea unei biserici ortodoxe, la solicitarea credincioşilor din zonă. Terenul a fost atribuit în folosinţă gratuită pentru construirea lăcaşului de cult ortodox, după aprobarea documentaţiei de urbanism de către Consiliul Local al Sectorului 3 Bucureşti, prin Hotărârea nr. 49/2002.
În anul 2007 a fost obţinută autorizaţia de construire nr. 614/2007 emisă de către Consiliul Local al Sectorului 3, Bucureşti, în urma documentaţiei tehnice înaintate şi a avizelor de specialitate obţinute din partea instituţiilor publice locale abilitate, inclusiv de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti. Ca atare, Parohia Foişor II a început lucrările de construire a lăcaşului de cult după obţinerea tuturor aprobărilor şi avizelor necesare, conform legislaţiei de specialitate în vigoare. Aşadar, biserica se construieşte legal, iar nu ilegal, aşa cum se menţionează în textul articolului.
2. Doamna Tatinca Zinati, preşedintele asociaţiei de proprietari care a intentat procesul de anulare a autorizaţiei, dezinformează atunci când afirmă că lăcaşul de cult s-a construit prin „furtul unei bucăţi din parc“. Potrivit adresei nr. 3703/2013 a Primăriei Sectorului 3, prin avizul de urbanism nr. 625/2007, în str. Emil Gârleanu FN, se amenajează doar un loc de joacă, prin amplasarea de obiecte de joacă specifice. Respectivul aviz NU reprezintă o aprobare pentru amenajarea întregului teren viran.
În acest sens, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti, prin adresa nr. 577/2012, precizează că biserica poate fi construită pe terenul viran cu protejarea suprafeţei spaţiilor verzi de 245,58 mp, condiţie respectată de parohie în construcţia lăcaşului de cult.
3. Referitor la cheltuielile de judecată care ar fi fost cerute de Biserică urmare a pierderii unor procese pe aceeaşi temă, intentate parohiei de o altă asociaţie de proprietari, precizăm că acestea au fost dispuse a fi plătite către intimatul Sandu Constantin de Curtea de Apel Bucureşti prin Decizia civilă irevocabilă nr. 1747/2010. Instanţa a considerat că acesta, ca persoană fizică, nu avea calitate procesuală pentru a fi chemat în instanţă, iar cheltuielile au fost încuviinţate pentru onorariul avocatului.
Conform legislaţiei în vigoare, orice persoană care este chemată în judecată are dreptul să fie reprezentată legal de către un avocat sau apărător ales.
În concluzie, biserica din str. Emil Gârleanu nr. 1-3, sector 3, Bucureşti, se construieşte legal, la solicitarea comunităţii de credincioşi, având în vedere numărul mic de lăcaşuri de cult din zonă raportat la numărul mare al credincioşilor ortodocşi, aşa cum se întâmplă în multe dintre cartierele bucureştene.
Dorinţa credincioşilor din zonă de a avea propriul lăcaş de cult este demonstrată incontestabil de participarea acestora în număr foarte mare la slujbele oficiate cu ocazia sărbătorilor Naşterii şi Botezului Domnului.
Faţă de sentinţa civilă nr. 58/2014, pronunţată de Tribunalul Bucureşti, Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, prin care a fost anulată autorizaţia de construire nr. 812/2011, Arhiepiscopia Bucureştilor va formula recurs, în termen legal, după motivarea instanţei, pentru apărarea dreptului la libertate religioasă a comunităţii de credincioşi din cartierul Emil Gârleanu, conform Constituţiei României şi Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor. (Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bucureştilor)