La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Biserica din Valea Aurie va fi sfinţită
Biserica "Pogorârea Sfântului Duh" din cartierul sibian Valea Aurie va fi sfinţită luni, 24 iunie, la sărbătoarea Sfintei Treimi, a doua zi după hramul lăcaşului de cult. Slujba de sfinţire va fi oficiată de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La sărbătoarea bisericii sunt aşteptaţi să participe sute de credincioşi, autorităţi locale şi preoţi de la parohiile din Sibiu şi împrejurimi. Lucrările de construcţie la biserica din Valea Aurie au început în 1990, la puţin timp după ce fost înfiinţată parohia din cartierul sibian. Slujbele religioase au fost oficiate până în 1993, într-un paraclis de lemn, construit pe terenul unde se află actuala biserică. După finalizarea demisolului, în 1993, s-a amenajat aici o capelă pentru oficierea slujbelor religioase.
În 2000, lucrările de zidire la biserica din Sibiu au fost finalizate şi s-au început finisarea şi amenajarea interioară a lăcaşului de cult. În acelaşi an, slujbele religioase au început să se oficieze în biserică, iar demisolul este folosit acum pentru activităţile Asociaţiei "Sf. Nicolae" din Parohia "Pogorârea Sfântului Duh". Recent au fost finalizate lucrările la pictura bisericii şi s-au achiziţionat toate obiectele necesare desfăşurării activităţilor liturgice. De asemenea, s-a finalizat gardul care împrejmuieşte lăcaşul de cult şi celelalte clădiri din incintă. "Am avut mereu credincioşii alături de noi, în toate activităţile noastre. Cheltuielile pentru construirea bisericii, pentru pictură şi pentru celelalte lucrări au fost suportate în mare parte de parohie", ne-a spus părintele Simion Săsăujan. Proiecte sociale sprijinite de parohie La Biserica "Pogorârea Sfântului Duh" funcţionează din 1995 Asociaţia "Sf. Nicolae", care desfăşoară proiecte pentru copiii proveniţi din familiile sărace ale cartierului Valea Aurie. În cadrul asociaţiei funcţionează Centrul de Sprijin şi Asistenţă pentru Copil şi Familie, proiect ce se adresează copiilor cu o situaţie materială precară. Asociaţia "Sf. Nicolae" oferă săptămânal hrană pentru 10 bătrâni şi lunar pentru 20 de bătrâni din cartier. În curtea bisericii se construieşte un sediu al asociaţiei, în care vor funcţiona centrul pentru copii şi un azil de bătrâni. La biserica din Valea Aurie s-au organizat şi întâlniri duhovniceşti cu studenţii universităţilor sibiene şi slujbe religioase pentru comunitatea de surdomuţi.