În toate bisericile din judeţul Sibiu se va face un apel către credincioşi pentru a primi în plasament sau pentru a adopta copii abandonaţi în maternităţile din judeţ. Campania de sensibilizare este rodul protocolului semnat între Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi Arhiepiscopia Sibiului.
Colaborarea între cele două instituţii pentru sprijinirea copiilor abandonaţi în spitale este o premieră, după cum se precizează în Comunicatul de presă al Departamentului de Relaţii Publice al Mitropoliei Ardealului. În cadrul conferinţei de presă de sâmbătă, 2 martie, din Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu Mihaela Tolciu, directorul executiv al DGASPC Sibiu, au explicat în ce constă colaborarea între cele două instituţii.
„Ştim ce valoare are copilul şi ce importanţă are pentru familie şi pentru societate şi de aceea ne asumăm şi noi răspunderea, aşa cum am făcut şi faţă de copiii străzii. Indiferent din ce motiv au fost abandonaţi în spitale aceşti copii de către mamele lor sărmane, trebuie să venim în sprijinirea lor“, a spus IPS Laurenţiu, care a adăugat că va fi trimisă o scrisoare către toate parohiile, iar subiectul va fi abordat şi la conferinţele din primăvară, astfel încât preoţii să facă un apel către cei care au posibilitatea de a ajuta aceşti copii. În momentul de faţă, numărul copiilor pentru care se solicită o măsură de protecţie socială este în creştere. „Nu este normal să oferim îngrjire în cadrul centrelor de plasament, pentru că ele au o anumită capacitate şi nu putem să-i înghesuim acolo. Este normal ca familiile lor să se implice, iar familia extinsă, cum ar fi bunicii, unchii sau mătuşile, este solicitată să sprijine familia. Când aceste lucruri nu sunt posibile, autorităţile locale trebuie să intervină, alături de Biserică“, a spus Mihaela Tolciu, directorul executiv al DGASPC Sibiu. (Ştefan Mărculeţ)