Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Biserica filiei Cununschi din Munţii Obcina Mare, resfinţită de IPS Pimen
Biserica "Înălţarea Domnului" din filia Cununschi a parohiei Sadău-Brodina din Protopopiatul Rădăuţi a fost resfinţită duminică de către Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Sfântul lăcaş, ridicat în anul 1986, a suferit mai multe lucrări de reparaţii şi extindere.
Credincioşii din cătunul Cununschi, împrăştiat pe şapte creste, aflat în Munţii Obcina Mare, dar şi cei din satele din împrejurimi au participat duminică, 30 mai 2010, la slujba de resfinţire a Bisericii "Înălţarea Domnului". De dimineaţă, Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, după ce a parcurs un drum abrupt pe jos până la sfântul lăcaş, a fost întâmpinat de preotul paroh, autorităţile locale şi credincioşi. Slujba de resfinţire a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârşită de Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat în curtea lăcaşului de închinăciune. Din soborul de preoţi a făcut parte şi pr. Petru Lupăştean Barfă, protopop al Protopopiatului Rădăuţi. La finalul slujbei, pr. Claudiu-Liviu Chimiuc de la parohia Sadău, care suplineşte şi filia Cununschi, a primit rangul de iconom stavrofor. "Faptul că s-a ridicat o biserică reprezintă o mare bucurie" Biserica este construită din lemn de molid, la iniţiativa credincioşilor din Cununschi ca expresie a credinţei pe care o poartă în sufletele lor şi din dragoste pentru lăcaşurile sfinte de închinare creştin-ortodoxe. Satul cuprinde 20 de case, fiind locuit în întregime de vârstnici. "Din puţinul lor, oamenii s-au gândit să facă ceva măreţ. Au făcut casă lui Dumnezeu, iar acest lucru reprezintă o mare binecuvântare pentru ei şi pentru toţi cei care sunt în parohia noastră", a spus pr. paroh Claudiu-Liviu Chimiuc, care a mai adăugat faptul că oamenii de la munte au o credinţă statornică, simplă, dar foarte bine conturată. "Pentru credincioşi, faptul că s-a ridicat o biserică reprezintă o mare bucurie. Satul este foarte împrăştiat, distanţele dintre case sunt foarte mari. Mulţumim domnului epitrop Dumitru Buceag pentru osteneala pe care a depus-o şi pentru dovada că este un om vrednic care a făcut cinste satului natal. Se cade să mulţumim şi credincioşilor din alte parohii care ne-au ajutat la pictarea bisericii şi la împodobirea cu toate cele necesare. Mulţumim şi autorităţilor locale care ne-au ajutat cu amenajarea drumului de acces spre biserică", a afirmat pr. paroh Claudiu-Liviu Chimiuc. Lăcaş de închinăciune înfrumuseţat prin grija epitropului Dumitru Buceag În filia Cununschi s-a ridicat, în urmă cu 24 de ani, un sfânt lăcaş de mici dimensiuni, dar pentru că a fost neîncăpător a suferit mai multe lucrări de extindere, ajungând la dimensiunea de 12 metri lungime şi 4 metri lăţime. Este împodobită cu icoane şi cu toate cele necesare sfintelor slujbe. În anul 2006 a fost ales noul epitrop Dumitru Buceag, fiu al satului, de profesie inginer, care s-a implicat activ cu multă cheltuială proprie, a adus sfintele icoane şi a căutat posibilitatea să le urce la sfânta biserică. Tot cu ajutorul epitropului s-au adus toate obiectele folositoare sfintelor slujbe.