În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Biserica Gârdeşti, în haină de praznic
Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat duminică, 21 august, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul credincioşilor din Parohia Gârdeşti, judeţul Vâlcea. Cu acest prilej, a fost resfinţită şi biserica parohială.
Câteva sute de credincioşi au venit în municipiul Drăgăşani pentru a participa la slujba de resfinţire a bisericii parohiale cu hramurile "Sfântul Ierarh Nicolae" şi "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" din cartierul Gârdeşti. Evenimentul a început sâmbătă seara cu Vecernia, iar a doua zi au fost oficiate slujba de resfinţire şi Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. După citirea Sfintei Evanghelii, PS Emilian Lovişteanul a rostit un cuvânt de învăţătură, iar la finalul slujbei l-a felicitat pe părintele paroh Laurenţiu Rădoi pentru activitatea pastorală şi administrativă, pentru acestea fiind hirotesit întru iconom. "Ne-am bucurat că după mai bine de 150 de ani această biserică încă există şi este consolidată şi restaurată. Ea este construită în anul 1827, iar în ultimii doi ani au fost necesare lucrări de restaurare a picturii şi de consolidare a bisericii, încât acum am îmbrăcat-o în haine de sărbătoare. Prin strădania părintelui paroh şi a enoriaşilor, prin credinţa, dragostea şi milostivirea lor, sfântul lăcaş s-a împodobit şi a devenit mai primitor pentru toţi cei care vor să se roage aici la sfintele slujbe", a spus PS Emilian Lovişteanul. Ctitorie boierească, monument istoric În cartierul Gârdeşti, situat în partea de sud a municipiului Drăgăşani, viaţa duhovnicească este concentrată în jurul bisericii cu hramurile "Sfântul Nicolae" şi "Sfântul Dimitrie", înălţată în anul 1826 de boierul Vasile Chera Gârdescu. Prima construcţie a sfântului lăcaş a fost menţionată în anul 1906 de episcopul Atanasie Mironescu. Academicienii Dan Berindei şi Traian Mutaşcu cred că aici s-ar fi ascuns turcii în 1821, în timpul luptei cu pandurii, iar o altă sursă arată că biserica ar fi ars înainte de 1821. Documentele mai arată că pe la 1800 aici exista o şcoală de zugravi, condusă de dascălul Mincu din Drăgăşani. De-a lungul timpului, ctitoria boierului Vasile Chera Gârdescu a suferit multe avarii, ea fiind reparată în 1906 şi 1910 de către preoţii Teodor Persu şi Gheorghe Diculescu. Ulterior a fost renovată şi restaurată, prin osârdia preotului Mihai Gobjilă şi resfinţită în anul 1947. În anul 1984 s-au executat ample lucrări de consolidare, la iniţiativa preotului Dumitru Neamţu, fost secretar al Protoieriei Drăgăşani. Dată fiind starea avansată de degradare, lăcaşul a fost înfrumuseţat în perioada 2010-2011, prin sârguinţa preotului Laurenţiu Rădoi, actualul paroh.