În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Biserică înnoită pentru pomenirea celor adormiți în Mizil
Credincioșii din orașul prahovean Mizil au participat duminică, 10 iulie, la un moment important pentru comunitate, sfințirea unui lăcaș de rugăciune restaurat și înfrumusețat. Preasfinţitul Părinte Ieronim, Episcop ales al Episcopiei Daciei Felix, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a săvârşit slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Învierea Domnului” din cimitirul oraşului, iar în continuare, Sfânta Liturghie. La final, donatorii şi binefăcătorii care au ajutat la realizarea lucrărilor de restaurare şi consolidare a acestei biserici au primit distincţii din partea Patriarhului României.
Numeroşi enoriași și pelerini, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, au venit ieri la momentul sfinţirii bisericii din cimitirul oraşului Mizil, unde vor fi oficiate de acum slujbe pentru cei adormiţi din comunitate. Din anul 2019, biserica a trecut în administrarea Parohiei „Sfinţii Ioachim şi Ana” din vecinătatea cimitirului, păstorită de părintele Ionuţ Negoiţă, protopop al Protoieriei Urlaţi.
Evenimentul reprezintă o încununare a unor ample lucrări capitale de consolidare şi restaurare a sfântului lăcaş, atât la interior, cât şi la exterior, demarate în anul 2020. S-au înlocuit astereala şi învelitoarea cu tablă, s-a refăcut turla mare a bisericii şi au fost montate cruci noi, tâmplărie termoizolatoare şi uşa de intrare din lemn stratificat. Alte lucrări importante sunt reprezentate de noua catapeteasmă, de placarea cu marmură a Sfintei Mese şi pictarea bisericii între anii 2020 și 2022. Totodată, au fost montate policandre şi aplice noi.
După toate aceste lucrări, biserica a fost sfinţită de Preasfinţitul Părinte Ieronim, Episcop ales al Episcopiei Daciei Felix, prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir şi stropire cu Agheasmă, iar Sfânta Masă a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru sfintele slujbe.
În continuare, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie la un Altar de vară amenajat pe aleea din faţa lăcaşului de cult, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte părintele Dumitru Ştefănescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor; părintele Ionuţ Negoiţă, protopop al Protoieriei Urlaţi, precum şi alţi slujitori de la parohii învecinate.
În cuvântul rostit, Preasfinţia Sa a prezentat principalele învăţături care se desprind din Evanghelia rânduită de la Matei 8, 5-13. „Din această Evanghelie învăţăm cât de importantă este rugăciunea, cum ascultă Dumnezeu rugăciunea şi cât de importantă este practica aceasta a Bisericii în care ne rugăm unii pentru alţii. Lumina lui Hristos să vină şi în sufletele noastre, cum a fost şi în sufletul acestui sutaş, care, înainte de a-L invita pe Hristos în casa sa fizică, L-a invitat şi L-a primit în casa sufletului său. Să ne smerim, dar în acelaşi timp să fim credincioşi şi virtuoşi. Cu siguranţă, Domnul Hristos, cu multă dragoste, cu putere şi har va veni şi ne va aduce iertare, mângâiere, speranţă şi viaţă veşnică”, a reliefat Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a acordat din partea Preafericitului Părinte Daniel Ordinul „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, Noul Hozevit”, pentru clerici, părintelui protopop Ionuţ Negoiţă, preot paroh la Parohia „Sfinţii Ioachim şi Ana” din Mizil. Diploma comemorativă 2022 - „Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ” cu medalie a fost oferită părintelui pensionar Milian Ardeleanu; părintelui pensionar Ioan-Toma Aurelian şi Luciei Viorica Purnichescu. Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”, pentru mireni, a fost acordat lui Silviu Călin Negraru, primarul oraşului Mizil; Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” - deputatului Andrei Bogdan Toader, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova; Ordinul „Maria Brâncoveanu” - Danielei Costăchel; diploma comemorativă 2022 cu medalie a fost oferită şi familiei Pompilie şi Dobriţa Gherţa; distincţia de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor - familiei Ion şi Ioana Neagu şi familiei Titi şi Felicia Tănase; distincţia de vrednicie cu chipul Maicii Domnului a fost oferită Veronicăi Niţu şi presbiterei Sofica Negoiţă.
Piatra de temelie a bisericii din acest cimitir a fost pusă în anul 1900.