De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a Mănăstirii Predeal a fost resfinţită
Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a Mănăstirii Predeal, județul Brașov, a fost resfințită marţi, 8 septembrie, la hramul din acest an al locaşului de cult. Slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Biserica mănăstirii a trecut în ultimii ani prin mai multe lucrări de restaurare, cea mai importantă fiind refacerea picturii, prin care locașul de închinare a fost readus la frumusețea lui de odinioară. Sfânta Liturghie a fost săvârşită pe o scenă amenajată în curtea mănăstirii. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul „Anatoly” din Brașov.
Ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre cinstirea Maicii Domnului şi despre ajutorul şi mijlocirea pe care le oferă atunci când sunt urmate căile Domnului: „Dumnezeu nu vrea altceva decât binele nostru, iar dacă noi punem în faţa lui Dumnezeu toată viaţa noastră, dacă în Taina Spovedaniei punem toate păcatele noastre în faţa Crucii, jos şi le călcăm în picioare, rugându-ne să nu mai facem păcate, şi ne apropiem de Sfânta Împărtăşanie, cuminecându-ne cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, atunci împlinim rugămintea Maicii Domnului: «Faceţi tot ce vă va învăţa El!» Şi ne învaţă multe şi trebuie să încercăm să facem cât ne este nouă cu putinţă”.
Biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” a fost construită în perioada 1835-1841. Se păstrează în aceeaşi formă, cu abside mici, cu o marchiză în partea dreaptă, catapeteasma este din lemn de cireş. Între 1960 şi 1966 a fost pictată de Iosif Vasu şi a fost singura biserică din Predeal o bună perioadă de timp. Restaurarea bisericii a început în 2017 şi s-a finalizat în acest an, după cum a spus monahia Spiridona Mihu, stareța Mănăstirii Predeal. La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurențiu a oferit distincția „Crucea Șaguniană~ pentru mireni pictorului Mihai Bârhală, cel care a restaurat pictura bisericii. Aceeași distincție a fost oferită și lui Marius Szekei, care a ajutat la realizarea acestei lucrări.