De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Biserică nouă pentru un sat ilfovean renăscut
Comunitatea credincioșilor din satul Ordoreanu Nou, comuna Clinceni, județul Ilfov, a trăit un moment istoric în Duminica a 26-a după Rusalii, aceștia având din această zi, după 35 de ani, un nou lăcaș de rugăciune. Biserica ridicată în perioada 1998-2022 a fost târnosită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit apoi Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La final, ctitorii și binefăcătorii au primit distincții.
Satul ilfovean Ordoreanu Nou a avut o istorie zbuciumată în ultima jumătate de veac, vechea așezare sătească, inclusiv sfântul lăcaș al comunității, fiind distrusă în anul 1987, în cadrul proiectelor de sistematizare a râului Argeș în vederea construirii Canalului Dunăre-București. După evenimentele din 1989, locuitorii au revenit pe vechea vatră a satului, reconstruindu-și casele, dar și lăcașul de rugăciune. În urma finalizării lucrărilor de zidire, pictare și amenajare, noua biserică a primit duminică, 20 noiembrie, veșmântul sfințeniei. Slujba de târnosire a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, noul lăcaș de cult primind hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae”, „Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena” și „Duminica Sfinților Români”.
La finalul slujbei de târnosire, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a reliefat importanța comunitară a lăcașului de rugăciune. „Biserica este locul văzut în care noi, creștinii, care formăm Biserica, trupul lui Hristos, ne adunăm pentru a ne întâlni cu Dumnezeu și întreolaltă precum noi avem această vocație a comuniunii. În ultimele decenii, din cauza tehnologizării excesive și a progreselor materiale ale societății moderne, omul are din ce în ce mai puțin ocazia de a cultiva această vocație a comuniunii. Biserica, prin sunetul clopotelor și al toacei, ne cheamă la rugăciune. Centrul spiritual al satului este biserica. Așa cum se vede în satele vechi, lângă biserică au fost construite școala, dispensarul, primăria, ceea ce arată că toate aceste instituții ale comunității s-au dezvoltat de-a lungul timpului în jurul bisericii. De aceea, un poet transilvănean a asemănat biserica din satul său cu cloșca ce acoperă cu aripile ei puii dimprejur”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
În continuare, soborul de slujitori a săvârșit Sfânta Liturghie. După citirea pasajului evanghelic rânduit (Luca 12, 16-21), Episcopul-vicar patriarhal a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat aspecte ale pasajului evanghelic, evidențiind și motivele pentru care a fost rânduită citirea acestui fragment evanghelic în prima duminică din Postul Nașterii Domnului. „Această Evanghelie a fost aleasă pentru duminica aceasta de la mijlocul lunii noiembrie din două motive. În primul rând, atunci când s-a stabilit acest lucru, majoritatea creștinilor se îndeletniceau cu lucrul pământului, iar toamna era timpul roadelor. Biserica a rânduit mai multe duminici la rând care ne învață să nu ne pierdem firea atunci când adunăm mai multe roade decât ne-am fi așteptat și să știm cum să ne raportăm la aceste bunuri pe care le-am primit ca rod al muncii noastre, dar mai ales ca dar și binecuvântare de la Dumnezeu, știind, din experiență, că nu întotdeauna munca noastră aduce după sine și roade, dacă lipsește binecuvântarea lui Dumnezeu. […] În al doilea rând, aceste Evanghelii s-au citit înaintea și imediat după începerea Postului Nașterii Domnului, ca Biserica să ne învețe că perioada aceasta de post nu este doar un timp de abținere de la mâncare și băutură, de la lux și confort exagerat. Au fost așezate în această perioadă pentru că noi trebuie să răspundem la iubirea lui Dumnezeu cu iubirea noastră față de Dumnezeu, concretizată prin iubirea arătată fraților noștri care au nevoie de noi”, a subliniat ierarhul.
Recunoștință pentru binefăcători
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a transmis un mesaj de felicitare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru toți cei care au sprijinit realizarea lucrărilor la biserică și a acordat din partea Preafericirii Sale o serie de ranguri și distincții. Astfel, cei trei preoți care au slujit comunitatea în timpul construirii bisericii, şi anume: părintele Alexandru Trușcă, părintele Dan Marin Tudose și părintele Gheorghe Gheorghe, au primit rangul clerical și hirotesia întru iconom stravrofor. Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru mireni a fost acordat primarului comunei Clinceni, Adrian Budeanu. Simion Ion, viceprimarul comunei Clinceni, Dumitru Mihai și Lazăr Popescu au primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni. Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României” a fost acordată doamnei Liliana Dobre. Diploma omagială a anului 2022 cu medalie a fost oferită următorilor: Victor Tene, Iulian Stoica, Claudia Teodorescu, Neculai Mândrilă, Marin Niță și Ovidiu Popescu. Consiliul parohial a primit distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, iar Comitetul parohial distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.