Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Biserica nu-i uită pe cei care s-au jertfit
Sărbătoarea Înălţării Domnului a fost prăznuită ieri la Catedrala patriarhală din Bucureşti, unde Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori. În sfântul lăcaş a fost oficiată şi o slujbă de pomenire a eroilor martiri români.
La 40 de zile de la Sfintele Paşti, Biserica Ortodoxă a prăznuit ieri Înălţarea Domnului, sărbătoarea care a încheiat perioada pascală. În cuvântul de învăţătură rostit în Catedrala patriarhală, Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul a arătat că Înălţarea Domnului este şi cea din urmă arătare a Domnului Hristos cu trupul înviat ucenicilor Săi. "Mântuitorul s-a arătat ucenicilor după înviere 40 de zile ca să le arate dumnezeirea Sa şi că a înviat din morţi cu acelaşi trup. Domnul a recapitulat învăţătura Lui în punctele esenţiale, pentru că se spune că le-a luminat mintea ucenicilor ca să priceapă învăţăturile Sale. Acum, în lumina Învierii, ucenicii şi apostolii au fost luminaţi pentru a putea înţelege şi purta adevărurile dumnezeieşti", a spus Preasfinţia Sa. Înălţarea Domnului cu trupul la cer are şi o însemnătate teologică profundă, care este legată de Învierea Domnului. "Sfântul Grigorie Palama spune că Domnul s-a suit la cer şi, folosindu-se de un nor ca de un car de lumină, s-a urcat întru slavă şi a intrat în Sfânta Sfintelor cea nefăcută de mână omenească şi s-a aşezat de-a dreapta măririi în ceruri făcând din frământătura noastră, adică din firea omenească pe care Mântuitorul şi-a asumat-o, făcând-o împreună şezătoare pe tronul dumnezeiesc, împreună cu Dumnezeu", a explicat PS Episcop Ciprian Câmpineanul. La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa împreună cu soborul de slujitori au săvârşit slujba de pomenire a eroilor martiri ai neamului românesc care şi-au jertfit viaţa pentru apărarea credinţei ortodoxe, a neamului şi a pământului străbun. "Biserica nu-i uită pe eroii care s-au jertfit pentru apărarea patrimoniului, a moştenirii pe care am primit-o de la înaintaşii noştri. Zeci de mii de strămoşi ai noştri au luptat cu credinţă în Dumnezeu pentru apărarea nevoilor noastre şi a neamului nostru românesc, şi pentru acest pământ pe care Dumnezeu l-a rânduit pentru neamul românesc ca moştenire din neam în neam", a arătat Preasfinţia Sa. Eroii martiri au fost cinstiţi şi de Corala Catedralei patriarhale, care a cântat Imnul Eroilor.