În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„Biserica, oriunde s-ar afla ea, ca mare catedrală sau mic locaş de cult, este Ierusalimul“
Marea sărbătoare a Intrării Domnului în Ierusalim din acest an a fost una istorică pentru Parohia „Sf. Cuv. Dimitrie Basarabov“ din Protopopiatul Iaşi 3, slujba Sfintei Liturghii fiind oficiată de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.
Biserica Parohiei „Sf. Cuv. Dimitrie Basarabov“ din Protopopiatul Iaşi 3 a îmbrăcat ieri alese straie de sărbătoare pentru a-l primi pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, care a slujit Sfânta Liturghie în acest locaş de cult. După tradiţionala primire cu pâine şi cu sare la poarta bisericii, a debutat slujba arhierească cu citirea rugăciunii de dezlegare de către IPS Teofan, printre preoţii slujitori numărându-se, alături de pr. suplinitor Constantin Palton, şi pr. Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Mihail Roşu, protopopul Protoieriei Iaşi 3, părintele Cleopa Ştefan, stareţul Mănăstirii Dagâţa.
„Biserica, oriunde s-ar afla ea, ca mare catedrală sau mic locaş de cult, este Ierusalimul, fiindcă cuprinde Sfântul Altar cu Sfânta Masă, care reprezintă Sfântul Mormânt. În biserică se petrec lucruri minunate, cum s-au petrecut odinioară în cetatea cea sfântă a Ierusalimului. Floriile înseamnă intrarea Domnului Hristos, după învierea lui Lazăr, în cetatea cea sfântă a Ierusalimului. Viaţa omului este chemată astfel să fie o intrare continuă şi permanent actualizată în Ierusalim, unde-l găseşte pe Domnul Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, care îi oferă har, pace şi binecuvântare. Ne aşteaptă o săptămână grea, dar plină de binecuvântarea Cerului, prin care ne pregătim înlăuntrul nostru pentru cea mai mare bucurie - mărturisirea adevărului că Hristos a înviat din morţi, că ne iartă păcatele, că ne aduce din întuneric la lumină, că ne aduce din moarte la viaţă, că ne aduce din această lume, atât de mult ispitită de împărăţia lui satan, în Împărăţia lui Dumnezeu“, a spus Înaltpreasfinţitul Teofan, în cuvântul de învăţătură.
După slujba Sfintei Liturghii, IPS Teofan a vizitat Mănăstirea Dagâţa, precum şi două comunităţi din Protopopiatul Iaşi 3: Parohia „Sf. Cuv. Dimitrie şi Sf. Ap. Petru şi Pavel“ - Buzdug şi Parohia „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil“ - Tarniţa. Aseară, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a slujit Denia în Parohia „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul şi Sf. Apostol şi Evanghelist Ioan“ - Mănăstirea, Protopopiatul Iaşi 3.