Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Biserica Ortodoxă Română va avea un nou Statut de Organizare şi Funcţionare
Începând cu această toamnă, Biserica Ortodoxă Română va avea un nou Statut de Organizare şi Funcţionare. Textul noii legislaţii bisericeşti a fost lucrat şi definitivat recent de specialişti, astfel încât el să răspundă noilor cerinţe ale societăţii române creştine actuale. Noul Statut va fi discutat în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care va avea loc în perioada 22-24 octombrie 2007, pentru a fi aprobat. Dacă noua formă a Statutului va fi aprobată de membrii Sfântului Sinod, documentul va fi prezentat apoi Guvernului României. „Zilele acestea, împreună cu alţi arhierei, cu profesori de teologie specialişti în drept canonic şi ştiinţe juridice, am lucrat la definitivarea textului noului Statut al Bisericii Ortodoxe Române, care sperăm să fie aprobat în şedinţa Sfântului Sinod din zilele de 22-24 octombrie, pentru ca ulterior să fie prezentat Guvernului pentru informare şi pentru recunoaştere. Imediat după ce va fi aprobat în formă definitivă, vom lucra potrivit noului Statut, care încearcă să clarifice şi să simplifice modul de lucru pentru o abordare mai dinamică a problemelor pastorale, atât în ţară, cât şi în străinătate“, a precizat Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sâmbătă, 6 octombrie a.c., la sosirea în Iaşi pentru prima dată după întronizarea ca patriarh. Actualul Statut al Bisericii Ortodoxe Române datează din 1949 şi a fost elaborat sub păstorirea patriarhului Justinian Marina.
Începând cu anul 1990, textul a fost revizuit şi modificat de mai multe ori, primul lucru urmărit după 1990 fiind ca Ministerul Cultelor să nu mai aibă control direct asupra treburilor interne ale Bisericii. Cu toate acestea, textul nu a fost reactualizat şi adaptat cerinţelor actuale. Statutul de Organizare şi Funcţionare a Bisericii Ortodoxe Române conţine legile după care se conduce şi organizează Biserica Ortodoxă Română, diferite de legislaţia civilă.