Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Biserica parohiei bihorene Cacuciu Vechi a fost târnosită
Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit duminică, 21 august 2022, slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului” a Parohiei Cacuciu Vechi, Protopopiatul Oradea, județul Bihor. Lăcașul de rugăciune construit între anii 1937 şi 1942 a fost refăcut în întregime în urma gravelor stricăciuni suferite în anul 2009 din cauza unui incendiu. La eveniment au participat enoriași, oficialități, precum și credincioși din localitățile învecinate.
Biserica din localitatea Cacuciu Vechi a fost acoperită, înfrumusețată cu un iconostas din lemn de tei și cu pictură în tehnica frescă și înzestrată cu toate obiectele de cult necesare săvârșirii sfintelor slujbe. De asemenea, a fost zidit un turn nou și dotat cu clopote, ne-a transmis părintele Cristian Rus, consilier eparhial.
Duminică-dimineață a fost săvârșită Sfânta Liturghie de cei doi preoți care s-au îngrijit de lucrările realizate la biserica parohială, iar în continuare Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a sfințit biserica, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre semnificațiile acestui moment sfințitor, prin care se revarsă harul lui Dumnezeu asupra lăcașului și comunității: „Odată cu sfințirea, biserica devine loc sfânt și binecuvântat, în care rugăciunile dumneavoastră, înălțându-se spre cer, vor fi primite de Dumnezeu. Atunci când, la sfârșitul lucrărilor de zidire a unui sfânt lăcaș și împodobirea lui cu toate cele trebuitoare pentru săvârșirea sfintelor slujbe, se face îmbrăcarea în har prin slujba sfințirii, tot ceea ce a ținut de puterile noastre omenești s-a împlinit, sfințirea însă Dumnezeu Însuși făcând-o. (...) Mulțumindu-I lui Dumnezeu pentru marea bucurie duhovnicească făcută prin sfințirea de astăzi, se cuvine să avem conștiința că ceea ce s-a împlinit acum este un act istoric și un act de dreptate. Act istoric pentru că, o dată în istoria unei biserici, aceasta este sfințită. Doar dacă se întâmplă să fie refăcută cu totul, cum a fost cazul și aici, ea trebuie resfințită, iar la această slujbă ne-am rugat ca ea să dăinuie până la sfârșitul timpului. Este un act de dreptate pentru memoria celor de dinainte de dumneavoastră, generațiile care L-au mărturisit pe Dumnezeu în dreapta credință, în fidelitate față de legile pe care Dumnezeu le-a așezat în Biserică prin Sfinții Apostoli și pe care înaintașii noștri au știut să le păzească cu scumpătate”.
La final, preotul paroh Ciprian Caba a primit rangul de sachelar.