În următoarea zi după praznicul Nașterii Domnului, când Biserica a celebrat Soborul Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la
Biserica Parohiei Dudeşti-Cioplea I a fost sfinţită
Ieri, 6 decembrie 2016, în ziua de sărbătorire a ocrotitorului, Biserica Dudeşti-Cioplea I, din cartierul Titan, Protoieria Sector 3 Capitală, a fost sfinţită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. Acest moment de bucurie duhovnicească a fost prilejuit de finalizarea lucrărilor de restaurare desfășurate la acest locaș de rugăciune.
Sărbătoarea Parohiei Dudeşti-Cioplea I, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a început luni, 5 decembrie, cu slujba de Priveghere, săvârşită de un sobor de preoţi. Ieri, în ziua de sărbătorire a Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul bisericii parohiale, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba de sfinţire a locaşului de cult, fiind pecetluite cu Sfântul şi Marele Mir şi stropite cu apă sfinţită zidurile exterioare, pictura, icoanele şi Sfânta Masă.
Evenimentul a continuat cu Sfânta Liturghie. După rostirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Episcop Varlaam Ploieșteanul a reliefat legătura dintre pericopa evanghelică, în care au fost enumerate Fericirile rostite de Mântuitorul Iisus Hristos, şi Sfântul Ierarh Nicolae, unul dintre sfinţii lui Dumnezeu care a întrupat acele virtuţi în mod deplin în viaţa şi lucrarea sa pastorală. Ierarhul a vorbit şi despre cultul cinstirii sfintelor moaşte, menţionând faptul că în oraşul italian Bari, pe mormântul unde cruciaţii latini au adus din Mira Lichiei moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, preoţii slujitori ai comunităţii ortodocşilor români din Bari săvârşesc în ultimele decenii Sfânta Liturghie. Totodată, ierarhul a amintit şi fapta de recunoştinţă a Papei de la Roma faţă de voievodul Mihai Viteazul, considerat ultimul cruciat împotriva pericolului otoman, căruia i-a dăruit mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, care se află la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din Capitală.
Sfântul Ierarh Nicolae -- a mai explicat PS Părinte Episcop Varlaam -- este un model pentru credincioşi în strădania lor de a fi cu adevărat creştini mărturisitori într-o lume care părăseşte din ce în ce mai mult valorile fundamentale ale Bisericii noastre. „Dacă noi suntem cu adevărat cinstitori ai Sfântului Ierarh Nicolae, nu putem să-l cinstim pe el şi să trecem nepăsători, cu inima împietrită, pe lângă cei care ne întind mâna, solicitând ajutorul nostru, precum şi pe lângă cei care din modestie, din smerenie sau din demnitate nu ne întind mâna, dar despre care ştim că au nevoie de ajutorul nostru. Să facem ceea ce a făcut Sfântul Nicolae, ca peste trei săptămâni să ne învrednicim şi noi a primi marele dar pe care Dumnezeu îl face umanităţii, şi anume pe Unicul Său Fiu, Cel Unul Născut”, a spus Preasfinţia Sa.
După oficierea slujbei de pomenire a ctitorilor, slujitorilor şi binefăcătorilor locaşului de cult, din încredinţarea Patriarhului României, PS Părinte Episcop Varlaam Ploieșteanul a hirotesit iconom stavrofor pe părintele paroh Marius Constantin Marcoci şi iconom pe preotul Constantin Matei. De asemenea, a oferit Diploma omagială „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” preotului prof. univ. dr. Ioan Moldoveanu, toţi cei trei fiind slujitori la Parohia Dudeşti-Cioplea I. Au mai fost oferite diplome, distincţii şi alte daruri persoanelor din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, al Primăriei Sector 3, al consiliului şi comitetului parohial, care au contribuit la restaurarea şi înfrumuseţarea locaşului de cult.
La final, preoții slujitori au mulțumit lui Dumnezeu pentru binecuvântarea de a fi prezenţi în ziua de împlinire a ostenelilor din anii trecuţi; ierarhului, preoţilor invitaţi şi credincioşilor prezenți.