Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Biserica Parohiei Făgăraș-Gară a fost sfințită
Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” a Parohiei Făgăraş-Gară, judeţul Braşov, a fost târnosită sâmbătă, 28 octombrie, de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Lăcașul de cult a fost construit în perioada 2015-2023, pentru a răspunde nevoilor duhovnicești din această parte a orașului Făgăraș. Din anul 2017, slujbele religioase au fost săvârșite în paraclisul amenajat în demisolul actualei biserici. După încheierea lucrărilor de construcție și amenajare, biserica Parohiei Făgăraș-Gară a fost sfințită de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Laurențiu, care a târnosit zidirea cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită, a săvârșit rânduiala sfințirii Sfintei Mese și a oficiat mai apoi Sfânta Liturghie la noul Altar sfințit, informează Mitropolia Ardealului.
În cuvântul de binecuvântare, Mitropolitul Laurențiu a felicitat comunitatea parohială pentru jertfa depusă în ultimii ani la ridicarea bisericii.
„Momentele pe care le-am trăit astăzi împreună reprezintă încă o treaptă în desăvârșirea unei lucrări care are importanță nu pentru o zi sau două, ci pentru o perspectivă viitoare, pe care Dumnezeu o va rândui, adică am reușit să urcăm de la demisol la biserica ridicată aici tocmai datorită celei de jos. Urcând acum aici, putem vedea perspectiva încununării, desăvârșirii acestei lucrări. Lucrarea de sfințire a unei biserici este unică. Ea se mai poate repeta după o refacere a lăcașului de cult, dar construirea unei biserici noi se încheie cu o târnosire, cu o sfințire, cu o desăvârșire a acestei lucrări, biserica devenind un loc sfințit și sfințitor”, a spus ierarhul.
Preotul paroh Adrian Precup a mulțumit ierarhului pentru încrederea acordată în urmă cu 13 ani, când i-a încredințat misiunea de a zidi lăcașul de cult în comunitatea primită spre păstorire. Părintele pensionar Dragoș Fulea și părintele paroh Adrian Precup au fost hirotesiți iconomi stavrofori. Preotul paroh a primit din partea ierarhului distincția „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”. De asemenea, preotul Gheorghe Laurențiu Precup, slujitor în comunitatea românească din Elveția, a primit distincția „Crucea șaguniană pentru clerici”. Sărbătoarea s-a încheiat cu oferirea mai multor distincții ctitorilor și binefăcătorilor lăcașului de cult.