Preoții de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor s-au reunit la Palatul Patriarhiei astăzi, 23 decembrie, în cadrul ultimei ședințe din acest an declarat în Patriarhia Română an omagial al pastorației și în
Biserica parohiei Văculeşti, resfinţită după 300 de ani
Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul a fost prezent, în urmă cu două zile, în parohia Văculeşti, Protopopiatul Dorohoi. Preasfinţia Sa a binecuvântat lucrările de reabilitare ale sfântului lăcaş din această parohie, care împlineşte în acest an 300 de ani de existenţă.
Biserica "Sfinţii Voievozi" din parohia Văculeşti, Protopopiatul Dorohoi, judeţul Botoşani, a fost resfinţită duminică, 16 septembrie, de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Slujba târnosirii a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârşită de Preasfinţia Sa, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Programul liturgic a mai cuprins sfinţirea unui monument al eroilor şi oficierea slujbei Parastasului pentru cei adormiţi. La finalul Sfintei Liturghii au fost acordate distincţii de vrednicie celor care au sprijinit lucrările de reabilitare ale bisericii din Văculeşti. De asemenea, pr. paroh Petru Chirilă a primit rangul de iconom stavrofor pentru toată osteneala depusă în ultimii ani. Prof. Laurenţiu Nacu a reliefat în cuvântul rostit cu acest prilej importanţa istorică a Bisericii "Sfinţii Voievozi", iar în continuare a luat cuvântul Sorin Gînga, primarul comunei Văculeşti, pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi. Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul a adresat la final un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre Sfânta Cruce. Părintele paroh Petru Chirilă a mulţumit Episcopului-vicar al Eparhiei Iaşilor pentru distincţiile oferite, dar şi celor care au sprijinit activitatea pastoral-misionară din parohia Văculeşti. "Resfinţirea Bisericii "Sfinţii Voievozi" a fost un eveniment de mare importanţă pentru comunitatea credincioşilor parohiei Văculeşti. Sfântul lăcaş a sărbătorit cu acest prilej 300 de ani de când a fost zidită, în prezenţa a peste 600 de credincioşi din mai multe părţi ale judeţului Botoşani. Lucrările de reabilitare ale lăcaşului de închinăciune au fost coordonate de pr. paroh Petru Chirilă. Aceste lucrări au constat în refacerea acoperişului, a pereţilor din lemn interiori şi exteriori, restaurarea catapetesmei şi a icoanelor din biserică. Apoi, s-a zidit o casă de prăznuire şi s-a ridicat un monument închinat eroilor căzuţi pe front în cele două războaie mondiale. Toată această lucrare a fost împlinită cu sprijinul credincioşilor din parohie, dar şi cu fonduri de la Consiliul Local şi Primăria Văculeşti", a relatat pr. protopop Stelian Ciurciun.