Atmosferă de sărbătoare la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde sute de credincioși s-au adunat pentru a celebra slăvitul praznic al Nașterii Domnului Hristos. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost
Biserica parohiei vrâncene Beciu a fost sfinţită
Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a sfinţit duminică, 2 noiembrie, biserica Parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din localitatea Beciu-Râmniceanca, judeţul Vrancea.
După încheierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a hirotesit întru duhovnic patru preoţi, cărora le-a dăruit câte o geantă, un epitrahil, un Molitfelnic şi o cruce de binecuvântare. „Dăm slavă Bunului Dumnezeu că s-au dus la bun sfârşit lucrările pe care le-aţi îndurat de acum cinci ani. Fără îndoială că pe parcurs aţi întâmpinat fel şi fel de greutăţi, pentru că niciodată o lucrare sfântă nu se face aşa, cum ai bate din palme, ci ea se săvârşeşte cu multă osteneală, cu durere, cu mâhnire de multe ori, provocată de oamenii care nu înţeleg importanţa şi necesitatea unui locaş de cult în mijlocul unei comunităţi de credincioşi. Nu am decât cuvinte de apreciere şi de mulţumire pentru cei care au contribuit mai mult sau mai puţin cu bănuţi, cu materiale, cu munca şi cu înţelegerea, pentru ca locaşul de cult, construit de strămoşii dumneavoastră, să-şi recapete frumuseţea dintâi. Oricine va intra de acum înainte în această biserică se va bucura când va vedea că este o biserică frumoasă, îngrijită, înnoită şi sfinţită, pecetluită prin darul Sfântului Duh“, a spus Înaltpreasfinţia Sa. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic misionar al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.
Biserica din satul Beciu a fost ctitorită, în perioada 1700-1705, de căpitanul Vasile şi soţia sa, Chirana. După moartea lor a devenit schit, închinat mănăstirii brâncoveneşti din Râmnicu Sărat. În anul 1909 şi-a redobândit statutul de biserică parohială şi a suferit de-a lungul vremii numeroase stricăciuni. Prin strădania preotului paroh Silvian Bardaş şi cu sprijinul enoriaşilor, în ultimii ani au fost înlocuite acoperişul, gardul împrejmuitor, pardoseala şi mobilierul, iar Sfânta Masă a fost refăcută din marmură. Totodată, pictura din pridvor a fost realizată din nou şi cea din biserică a fost restaurată.