Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Biserică pentru cinstirea soldaţilor români căzuţi în Cehia şi Slovacia
▲ Biserica „Sf. Mc. Valentin” din localitatea Most, de lângă Praga, a cărei piatră de temelie a fost pusă sâmbătă, 14 iulie, se va ridica în memoria celor 15.000 de soldaţi români care şi-au pierdut viaţa şi a celor 55.000 care au fost răniţi sau au fost daţi dispăruţi în luptele pentru eliberarea unor localităţi cehe şi slovace, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ▲
Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu PF Chrystofor, Arhiepiscop Ortodox de Praga şi Mitropolit al Ţinuturilor Cehiei şi Slovaciei, au pus sâmbătă, 14 iulie, piatra de temelie a bisericii cu hramul „Sf. Mc. Valentin” din localitatea Most (aproximativ 100 km de Praga). Această biserică se va ridica în memoria celor 15.000 de soldaţi români care şi-au pierdut viaţa şi a celor 55.000 care au fost răniţi sau au fost daţi dispăruţi în luptele pentru eliberarea unor localităţi cehe şi slovace, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, împlinindu-se astfel o mai veche dorinţă de cinstire a acestora, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române. În cuvântul adresat celor prezenţi la slujba de sfinţire a locu lui pentru biserică, PF Părinte Teoctist a subliniat faptul că „ridicarea acestui lăcaş de cult este o punte care ne leagă de înaintaşii noştri ce s-au jertfit pentru libertate şi pace în Europa. Acest moment reactualizează prietenia tradiţională dintre Bisericile şi popoarele noastre, act cu atât mai semnificativ cu cât ţările noastre sunt parte integrantă a Uniunii Europene. Astfel, Uniunea Europeană se poate împărtăşi din duhul Ortodoxiei şi al creştinismului răsăritean în general, acesta constituind, de fapt, aportul principal pe care România îl aduce Europei în aceste momente”.
Prea Fericirea Sa a ţinut să mulţumească primarului Vladimir Vozka şi Consiliului Primăriei din Most, care au acordat terenul în vederea construirii acestui lăcaş de cult în vechiul centru istoric al oraşului - în care se aflau mai multe biserici creştine -, demolat de autorităţile comuniste.
Act care uneşte poporul român cu cel ceh
La rândul său, PF Mitropolit Chrystofor a apreciat deschiderea manifestată de Biserica Ortodoxă Română şi, în primul rând, a PF Părinte Patriarh Teoctist care a răspuns invitaţiei de a efectua această vizită frăţească, de altfel prima vizită oficială a unei Biserici Ortodoxe surori de la instalarea sa (28 mai 2007). În egală măsură, el a apreciat şi iniţiativa plină de semnificaţii a Bisericii Ortodoxe Române de a construi acest lăcaş de cult, act important care uneşte cele două popoare. Primarul oraşului Most, Vladimir Vozka, a ţinut să sublinieze gestul plin de semnificaţii întreprins de Biserica Ortodoxă Română de a construi o biserică într-o zonă zbuciumată de-a lungul timpului, în care s-au produs dezrădăcinări de populaţie şi în care există o sărăcire spirituală din cauza demolărilor de biserici care au avut loc. Totodată, el şi-a exprimat speranţa că, prin reînduhovnicirea acestor meleaguri, oraşul îşi va recăpăta viaţa sa normală. La ceremonialul religios au mai participat reprezentanţii autorităţilor locale şi ai altor culte creştine, ai Ambasadei României la Praga, precum şi membri ai comunităţilor româneşti din Cehia şi Slovacia.
Ieri, 15 iulie a.c., PF Părinte Patriarh Teoctist şi PF Mitropolit Chrystofor, înconjuraţi de un sobor de arhierei şi preoţi, au oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Ortodoxă „Sf. Chiril şi Metodiu” din Praga. Vă amintim că la invitaţia Prea Fericitului Chrystofor, Arhiepiscop Ortodox de Praga şi Mitropolit al Ţinuturilor Cehiei şi Slovaciei, PF Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, însoţit de o delegaţie de clerici români, a efectuat, în perioada 12-15 iulie, o vizită frăţească în capitala Cehiei, Praga. În prima zi a vizitei, PF Părinte Patriarh s-a întâlnit cu o serie de personalităţi oficiale şi a participat la o emisiune televizată. „Emisiunea a fost foarte interesantă şi atractivă, timp de o jumătate de oră, Prea Fericirea Sa răspunzând unor întrebări de mare actualitate pe care moderatorul emisiunii le-a pus ca expresie generală a frământărilor din societatea cehă şi a societăţii europene în legătura cu perspectiva continentului nostru şi rolul pe care îl poate avea creştinismul, Bisericile creştine într-o Europa unită”, a declarat pentru Radio Trinitas pr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal.