Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Biserica poate ajuta muncitorii europeni să depăşească dificultăţile
La sediul din Bruxelles al Parlamentului European a avut loc săptămâna trecută o conferinţă despre rolul muncii în contextul economiei sociale de piaţă în Uniunea Europeană, informează Reprezentanţa Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene. Organizată de Comisia Conferinţelor Episcopale (Romano-Catolice) din Comunitatea Europeană (COMECE), în colaborare cu cele mai mari două grupuri parlamentare ale Parlamentului European, întâlnirea a subliniat rolul pe care Biserica îl poate juca în construirea unui climat social favorabil depăşirii dificultăţilor cu care se confruntă muncitorii europeni, precum şi în cristalizarea unei perspective sănătoase asupra muncii umane în sine.
În deschiderea conferinţei, Othmar Karas, vicepreşedinte al Partidului Popular European, a subliniat că modelul economiei sociale de piaţă, însuşit de UE odată cu semnarea, în 2007, a Tratatului de la Lisabona, este puternic influenţat de doctrina socială creştină. Au fost semnalate problemele actuale ale pieţei de muncă, care au rămas cam aceleaşi ca şi în urmă cu câteva decenii. Sylvie Goulard, europarlamentar francez, a subliniat rolul important al Bisericii, care poartă rolul unui purtător de cuvânt al celor peste 80 de milioane de cetăţeni europeni care suferă din pricina sărăciei şi a căror voce este, adesea, prea puţin auzită la Bruxelles. S-a atras, de asemenea, atenţia asupra situaţiei dificile a femeilor, din partea cărora, în contextul îngrijorătoarei scăderi demografice europene, se aşteaptă atât să dea naştere unui număr mai mare de copii, cât şi să contribuie la întărirea forţei de muncă, în scădere din cauza îmbătrânirii populaţiei. La finalul întâlnirii, părintele Piotr Mazurkiewicz, secretarul general al COMECE, a subliniat necesitatea articulării unei viziuni sănătoase asupra muncii. El a arătat că în Antichitate, "a fi liber" însemna a nu trebui să munceşti. Creştinismul însă a revoluţionat radical această perspectivă, arătând că Dumnezeu a creat o lume în care omul a fost chemat să conlucreze cu Creatorul pentru aducerea la desăvârşire a Creaţiei. Aşadar, departe de a fi un blestem, deşi presupune efort şi uneori suferinţă, munca reprezintă împlinirea vocaţiei omului de a fi împreună lucrător cu Dumnezeu. (Cristian Bostan)