De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Biserica românilor din Lucca-Italia a fost sfinţită
Credincioşii români din oraşul Lucca, Protopopiatul Toscana, dar şi din alte părţi ale Italiei au participat ieri, 2 iunie, la sfinţirea Bisericii ortodoxe „Sfântul Antonie cel Mare”. Slujba a fost săvârşită de cinci ierarhi ai Bisericii noastre. Locaşul de închinare ortodox a fost oferit comunităţii ortodoxe române din Lucca în urmă cu nouă ani.
Biserica Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare” - Lucca, Protopopiatul Toscana - Italia, a fost târnosită ieri, 2 iunie, de un sobor de cinci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, înconjurați de preoţi şi diaconi, în prezenţa a mii de români. Slujba sfinţirii a fost săvârşită de: IPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, PS Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, şi PS Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului. La finalul slujbei, au vorbit despre importanţa evenimentului primarul oraşului Lucca, Alessandro Tambellini, şi preşedintele regiunii Lucca, Luca Menesini. De asemenea, IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu a explicat rânduiala sfinţirii unei biserici, remarcând importanţa acestei slujbe. A urmat Sfânta Liturghie, oficiată de soborul ierarhilor, preoţilor şi diaconilor, în prezenţa multor credincioşi îmbrăcaţi în costume naţionale. După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte Mitropolit Iosif a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre importanţa existenţei bisericii în viaţa oamenilor şi despre mărturisirea dragostei lui Hristos. La finalul slujbei, au luat cuvântul Eugen Şerbănescu, consulul general al României la Bologna, Bogdan Tătaru Cazaban, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, şi Italo Benvenuto Castellani, Arhiepiscopul catolic de Lucca.
La acest moment deosebit, IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu a oferit bisericii Parohiei Ortodoxe Lucca un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, iar PS Iustin Sigheteanul i-a dăruit preotului paroh Liviu Marina Fiţ Crucea Voievodală Maramureşeană. De asemenea, IPS Mitropolit Iosif a conferit parohului de la Lucca Crucea Mitropolitană din partea Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale. În semn de preţuire pentru osteneala depusă, PS Episcop Siluan a dăruit bisericii românilor ortodocşi din Lucca un fragment din moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, primit în dar de la Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
Parohia Ortodoxă Lucca a fost înfiinţată în urmă cu 11 ani, iar de nouă ani se slujeşte în actuala biserică, pictată şi dotată cu toate obiectele de cult necesare.