În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
„Biserica se află nu în mâna oamenilor, ci în mâna lui Dumnezeu”
În Duminica a 21-a după Rusalii, a Sfinților Părinți de la Sinodul al 7-lea Ecumenic, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a slujit Sfânta Liturghie la un Altar amenajat pe esplanada Catedralei Mitropolitane din Iași. Conform hotărârilor autorităților, la slujba arhierească au putut participa doar credincioși ieșeni.
Slujba arhierească a fost săvârșită pe amplasamentul din fața locașului de cult, iar credincioșii prezenți, exclusiv ieșeni, au respectat distanțarea sanitară, ascultând Sfânta Liturghie din mai multe locuri ale incintei mitropolitane.
În cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a făcut referire și la hramul Sfintei Preacuvioase Parascheva, care în acest an nu se va bucura de prezența pelerinilor din afara Iașiului: „Cel de-al 7-lea Sinod Ecumenic, după ce a dogmatizat cinstirea sfintelor icoane și a sfintelor moaște, nu a uitat să arate, în felul caracteristic al sfintelor sinoade și soboare a toată lumea, zicând că acei dintre episcopi și preoți care nu vor lua aminte la porunca Bisericii și vor gândi altfel și vor acționa altfel decât gândește Biserica cea sobornicească în legătură cu cinstirea sfintelor icoane, a sfintei Cruci, a dumnezeieștii Evanghelii și ale sfintelor moaște ale mucenicilor, acei episcopi și preoți să fie îndepărtați din Biserică prin caterisire. De aceea, mandatul pe care îl primește fiecare slujitor al Bisericii este acela de păstrare a dreptei credințe, dreaptă credință care cuprinde ca element esențial cinstirea sfintelor icoane și a sfintelor moaște. Ne pregăteam și noi - și ne pregătim - pentru marele hram al Sfintei Preacuvioase Maicii noastre Parascheva cea mult folositoare și ne va dărui Dumnezeu putere, în vremuri speciale, să săvârșim această sărbătoare binecuvântată a cărei pregustare deja a început și se desfășoară în condițiile date. Ne-am pregătit cât ne-a ajutat Dumnezeu să fim gazdă bună - noi, ieșenii, slujitorii Bisericii - pentru ca pelerinii din toată țara să vină să o cinstească pe Sfânta Parascheva. Nu s-a întâmplat acest lucru și este greu de înțeles pentru noi de ce, în cele din urmă, nu s-a găsit o cale pentru ca acest lucru atât de iubit de români să se împlinească”.
„Tot ceea ce fac oamenii - cărți, predici, acțiuni de toate felurile - nu poate echivala în nici un caz cu acest torent de apă vie pe care creștinii o simt în binecuvântatele moaște ale Sfintei Parascheva, căci spune Sfântul Grigorie Palama: Orice cuvânt este contestat de alt cuvânt, dar cine poate să conteste viața în sine? Starea Bisericii, identitatea ei profundă, mărturisirea ei se arată în cele din urmă și în cele dintâi și cu asupra de măsură în faptul că Biserica se află nu în mâna oamenilor, ci în mâna lui Dumnezeu. Ai Tăi sunt și Mi i-ai dat Mie, spune Domnul Hristos în rugăciunea din Ghetsimani.
Noi suntem ai lui Dumnezeu. Și ce face Dumnezeu cu noi? Ne așază în mâna Fiului Său Iisus Hristos Dumnezeu-Omul. Și ce face Domnul Hristos pentru noi? Spune tot Domnul Hristos în rugăciunea din Ghetsimani: Pentru aceștia pe care Tu Mi i-ai dat, Eu mă rog. Păzește-i, Doamne, în numele Tău, ca bucuria Mea să fie deplină în ei. În acest duh de binecuvântare și nădejde întâmpinăm și starea de epidemie în care ne găsim. Ascultăm ceea ce ne spun medicii și încercăm, precum se vede, păzirea măsurilor pe care aceștia ni le aduc la cunoștință pentru păstrarea sănătății noastre. În același timp, alergăm și la Dumnezeu, alergăm la rugăciunile sfinților, alergăm la sfintele moaște ale sfinților, la binecuvântatele moaște ale Sfintei Preacuvioase Maicii noastre Parascheva. Dacă suntem opriți, vom reveni cu pace, vom stărui, vom bate la ușă, vom cere și vom face aceasta până când ni se va deschide ușa, vom afla răspuns bun și vom găsi ceea ce nădăjduim a găsi. Dar, înainte de toate, avem postul și rugăciunea, care dezleagă ceea ce nimeni dintre oameni nu poate să dezlege, pentru că ceea ce este cu neputință la oameni este cu putință la Dumnezeu”, a adăugat la final IPS Părinte Mitropolit Teofan.
Pelerinajul „Calea Sfinților” a fost anulat
Amintim faptul că, în acest an, în contextul noilor hotărâri ale Comitetului Național pentru Situaţii de Urgenţă, prin care se interzice prezenţa pelerinilor care nu au domiciliul sau reşedinţa în municipiul Iaşi, racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a rămas în Catedrala Mitropolitană, nemaifiind scoasă, conform tradiției, pe baldachinul din curte. De asemenea, pelerinajul „Calea Sfinților” a fost anulat.