De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Hălmeag, Brașov, a fost târnosită
În Duminica a 31-a după Rusalii, credincioșii din Parohia Hălmeag, județul Brașov, au participat în număr mare la târnosirea noii biserici din localitate, închinată Sfântului Apostol Andrei. Slujba de târnosire a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Noul lăcaș de cult din Hălmeag a fost târnosit cu Sfântul și Marele Mir, iar în interior a fost săvârșită rânduiala de sfințire a mesei din Sfântul Altar și a icoanelor de pe catapeteasmă. Lăcașul de cult va fi pictat la interior în perioada următoare, informează Mitropolia Ardealului.
După târnosire a urmat Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu la noul Altar sfințit. În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care s-a prezentat minunea vindecării orbului din Ierihon.
„Minunea aceasta ne descoperă modul în care Mântuitorul a vindecat, a tămăduit pe acest sărman şi exprimă grija şi mila deosebită a Sa faţă de cei mai sărmani din vremea aceea, cu neputinţele cele mai mari. Acest om lipsit de ajutor stătea la marginea drumului în Ierihon şi a strigat către Mântuitorul Hristos, auzind că trece pe acolo. Modul în care se adresează Mântuitorului Iisus Hristos este unul deosebit de informaţia pe care el a primit-o, pentru că n-a strigat: «Iisuse, Nazarineanule, fie-ţi milă de mine», ci a folosit o formulă care exprimă de fapt credinţa lui în Mesia, Tămăduitorul, Mântuitorul. El a zis «Iisuse, Fiul lui David, miluieşte-mă». Cei dimprejur l-au oprit să nu mai strige, dar el a strigat mai puternic. Mântuitorul a poruncit să-l aducă la El. Vindecarea o face Mântuitorul la solicitarea celui care este în neputinţă, pentru că a vindecat de multe ori fără să fie rugat. În momentul în care noi ne exprimăm faţă de Dumnezeu dorinţa, rugăciunea noastră, ne exprimăm şi libertatea noastră de a ne manifesta credinţa, încrederea că Cel căruia noi ne adresăm este cu adevărat Mântuitorul nostru”, a subliniat ierarhul.
Pentru activitatea sa pastorală și administrativă, preotul paroh Gheorghe Lucian Streza a primit din partea ierarhului Ordinul ctitoricesc „Mitropolit Ioan Mețianu”. Aceeași distincție a primit-o și primarul comunei Șercaia, Cristinel Paltin. Ctitorii, binefăcătorii și credincioși ai comunității au primit diplome de apreciere. La final, Corul „Corona” al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Nicolae Titulescu” din Brașov a interpretat câteva colinde tradiționale româneşti.