De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou din București și-a cinstit ocrotitorul
În ziua de pomenire a Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei, joi, 15 decembrie, Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou, Paraclis Patriarhal, unul dintre cele mai cunoscute lăcașuri din Capitală, și-a cinstit ocrotitorul spiritual. În mijlocul credincioșilor s-a aflat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Așezământul emblematic din Piața Operei a Capitalei, ce impresionează prin arhitectura deosebită și dimensiunile sale monumentale, și-a primit credincioșii în zi de hram, care în bună rânduială duhovnicească au venit cu dragoste să-și cinstească ocrotitorul spiritual. Aici, cei prezenți s-au închinat la racla ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei, așezată spre venerare permanent în această biserică din anul 2009, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul la slujba de hram au făcut parte: părintele paroh Valer Ulican, protopop al Protoieriei Sector 5 Capitală; părintele Mihai-Florian Dragomir; părintele Vasile Pop; părintele Dionis-Nimfodor Tătulescu; diac. Bogdan Alexandru Radu, precum și alți preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a prezentat viața Sfântului Elefterie, care impresionează prin sfințenie și credință: „Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie este un mare părinte de la începutul secolului al 2-lea creștin. S-a născut într-o familie nobiliară din Roma, în cadrul căreia a și primit adevărul Evangheliei. Familia sa fusese convertită la creștinism de Sfântul Apostol Pavel, care a fost în mai multe rânduri la Roma, uneori petrecând perioade mai lungi. A rămas orfan de tată de mic, dar mama sa, Antia, care l-a cunoscut pe Sfântul Apostol Pavel, l-a crescut în adevărata credință și trăire în Hristos. De aceea, el a intrat în atenția Episcopului Romei și a preoților bisericii din Capitală, fiind hirotonit la o vârstă foarte tânără. Aceasta arată viețuirea îngerească pe care tânărul Elefterie a trăit-o ca om care s-a dedicat întru totul slujirii lui Hristos și semenilor săi. La Roma a fost într-un fel discipolul unui preot vestit, Anicet, care în anul 155 avea să devină episcopul capitalei imperiului. Ucenicia pe lângă acest episcop a făcut ca și Elefterie să fie un episcop mărturisitor. El a păstorit în provincia Iliriei. (…) Printre cei care au murit în timpul persecuțiilor împăratului Adrian s-a aflat și Sfântul Elefterie, care a mărturisit credința în Mântuitorul Iisus Hristos, arătând cât de vulnerabile și iraționale sunt cinstirea idolilor și mai ales cultul împăratului”.
După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii lăcașului de cult trecuți la Domnul. La final, părintele paroh Valer Ulican a transmis mulţumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru că a rânduit ca Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul să fie prezent în mijlocul credincioșilor.
Bucuria hramului a continuat seara cu un concert de colinde, poezie și cântece de stea susținut de Grupul vocal „Canticum”, dirijat de Răzvan Rădos. De asemenea, potrivit tradiției, Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou găzduiește în această perioadă numeroase evenimente cultural-artistice. Sâmbătă, de la ora 19:00, va concerta Corul MelosTon, dirijat de Dan Bărbulescu, iar luni, de la aceeași oră, va susține un concert Corul de copii și tineret „Symbol - Jean Lupu” al Patriarhiei Române, dirijat de Luminița Guțanu Stoian.