Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Biserica „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, în sărbătoare
▲ Credincioşii din parohia „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, dar şi bolnavii şi medicii de la spitalul cu acelaşi nume au participat de hramul bisericii la un concert de colinde intitulat „Deschide uşa, creştine“, la care au participat corurile mai multor parohii din Iaşi ▲ Tot de ziua Sfântului Spiridon, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a binecuvântat noua clinică ORL a spitalului ieşean, ce a trecut în ultima perioadă printr-un amplu proces de modernizare ▲
Biserica „Sfântul Spiridon“ din Iaşi a îmbrăcat straie de sărbătoare, deoarece zilele acestea au avut loc mai multe manifestări dedicate Sfântului Spiridon, ocrotitorul sfântului lăcaş din apropierea spitalului cu acelaşi nume. Credincioşii de aici, şi nu numai ei, au intrat deja în atmosfera sărbătorilor de iarnă, prin evenimentele care au loc zilele acestea la biserica ieşeană. Seria manifestărilor a debutat cu un concert de colinde intitulat „Deschide uşa, creştine“, care a ajuns deja la a patra ediţie. „Este vorba de o serie de colinde care au avut şi au loc în biserica noastră, unde mai multe coruri ale parohiilor din Iaşi vin şi susţin câte un concert. Seria de anul acesta a început marţi seara, 10 decembrie, când au cântat corurile «Nicolaus» al Bisericii «Sfântul Nicolae» - Socola şi «Spiridonia» al bisericii noastre, precum şi grupul psaltic «Sfântul Ioan Cucuzel». În perioada următoare, mai multe coruri ale bisericilor din Iaşi vor veni şi vor cânta în biserica noastră“, a explicat părintele Marian Timofte, parohul Bisericii „Sfântul Spiridon“ din Iaşi. Evenimentul se bucură deja de mare succes, fiind primul concert de colinde organizat de parohiile ieşene în această perioadă. De asemenea, tot cu prilejul hramului, a fost organizată şi o expoziţie de icoane a pictorului Alexandru Vicol, care este şi consilier parohial. În ajunul sărbătorii de ieri, sute de credincioşi au participat la slujba Vecerniei şi a Litiei săvârşite de un sobor de preoţi din municipiul Iaşi. Ieri-dimineaţă, credincioşii din parohie, dar şi bolnavii şi medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţe „Sfântul Spiridon“ s-au rugat Sfântului Spiridon prin Acatistul citit, precum şi la Utrenia şi Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi din municipiul Iaşi, condus de pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iaşi 1. Tot de ziua Sfântului Spiridon, IPS Mitropolit Teofan a binecuvântat noua clinică ORL a spitalului ieşean, ce a trecut în ultima perioadă printr-un amplu proces de modernizare, beneficiind acum de o aparatură performantă. Fostă bolniţă a Iaşului Actuala biserică cu hramul „Sfântul Spiridon“ a fost construită pe amplasamentul altor două foste biserici mai mici. Prima a fost ctitorită la 1756-1758 de Ştefan Bosie, iniţiatorul Epitropiei „Sf. Spiridon“. Ea a fost refăcută şi a devenit mănăstire la 1757, o dată cu înfiinţarea spitalului, prin hrisovul domnesc al lui Constantin Cehan Racoviţă. Din documentele istorice ale arhivei parohiei reiese că bolnavi din tot ţinutul Moldovei de la mijlocul secolului al XIX-lea veneau să caute alinare şi vindecare la icoana făcătoare de minuni şi erau îngrijiţi de călugării din mănăstire. Pentru că mulţi veneau de departe, se impunea ca ei să rămână peste noapte, uneori chiar mai multe zile, şi pentru că unii se aflau într-o stare de sănătate precară, trebuiau îngrijiţi. În contextul acesta, s-a gândit construirea unor clădiri proprii pentru cazarea celor care veneau aici pentru a fi trataţi.