De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Biserica Sfântului Antonie în sărbătoare
Astăzi, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, zi în care Biserica Domnească "Sfântul Anton" - Curtea Veche, Paraclis patriarhal, îşi sărbătoreşte ocrotitorul, a cărui icoană făcătoare de minuni se află în sfântul lăcaş.
Ieri seară, în ajunul hramului, începutul sărbătorii a fost marcat de o procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare din Biserica "Sfântul Anton" - Curtea Veche până la locul unde s-a aflat Biserica "Sfântul Anton" ce a ars în incendiul de la 1847. Aici, a fost oficiat Acatistul Sfântului Antonie cel Mare, apoi s-a mers în procesiune înapoi la Biserica Domnească de la Curtea Veche, unde, în curtea bisericii, a fost aşezată spre închinare icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare. Sărbătoarea hramului a continuat cu oficierea Vecerniei unită cu Litia, începând cu ora 17:30. "Este pentru prima oară după 165 de ani de la marele incendiu care a ars vechea biserică când ne-am hotărât să facem o procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie până la locul fostei biserici", a declarat parohul bisericii, părintele Gheorghe Zaharia.
Astăzi, în ziua hramului, Sfânta Liturghie este oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Programul liturgic al sărbătorii începe de la ora 7:30 cu Acatistul Sfântului Antonie cel Mare, urmat de slujba Utreniei începând cu ora 8:00 şi apoi, începând cu ora 9:30 cu Sfânta Liturghie.
Istoria acestui lăcaş porneşte tocmai din secolul al XVI-lea, când domnitorul Mircea Ciobanu şi soţia sa, Doamna Chiajna, au ctitorit în 1559 cea mai veche biserică din Bucureşti, care se afla în apropierea actualei biserici de pe strada Lipscani a Centrului vechi al Capitalei. Aceasta a ars complet în incendiul ce a avut loc pe 23 martie 1847 şi nu a mai fost refăcută. Biserica de la Curtea Veche a preluat hramul fostului lăcaş şi adăposteşte şi o icoană a Sfântului Antonie salvată în mod miraculos din incendiu.
Primul hram al bisericii bucureştene este "Buna Vestire" şi a fost dat de către ctitorii acesteia. Biserica are şi un muzeu parohial care deţine o icoană cu Sfânta Treime la Stejarul Mamvri de la 1715, realizată în timpul domnitorului Ştefan Cantacuzino, care face parte din catapeteasma veche a bisericii. De asemenea, mai există în muzeul bisericii o anaforniţă dăruită bisericii de Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu, precum şi alte obiecte de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi din întreg secolul al XIX-lea.