Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Biserica Sfântului Gheorghe din Cuiejdiu a fost resfinţită
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din localitatea nemţeană Cuiejdiu, Protopopiatul Piatra Neamţ, a fost resfinţită ieri, 11 august, de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Slujba de târnosire a reprezentat o încununare a tuturor lucrărilor efectuate, în perioada 2006-2013, la biserica parohiei nemţene.
Credincioşii din localitatea Cuiejdiu, dar şi din parohiile din împrejurimi, s-au adunat duminică la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“, pentru a participa la slujba de resfinţire a lăcaşului de cult, ce a primit veşminte strălucitoare de sărbătoare, prin osteneala preotului paroh Florin-Gheorghe Sfarghie şi a comunităţii parohiale. Cei prezenţi au participat apoi la slujba Sfintei Liturghii, săvârşită pe o scenă împodobită, amplasată lângă biserică. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Teofan a explicat necesitatea zidirii lăcaşurilor de cult, precum şi importanţa sfinţirii şi resfinţirii acestora. „Se zidesc, se sfinţesc şi se resfinţesc biserici de zid, pentru că Biserica este un spital duhovnicesc, în care oamenii îl întâlnesc pe Domnul Hristos, Tămăduitorul. Aici, ei găsesc loc de alinare şi de tămăduire, loc de sfinţire, loc de cunoaştere a cuvântului lui Dumnezeu, loc de iertare a păcatelor şi loc de ridicare din păcatele cele multe. Omul este doborât prin păcate, dar prin pocăinţă în Biserica lui Hristos dreptslăvitoare el se poate ridica la Dumnezeu. Se cuvenea ca aici să fie o biserică frumoasă şi puternică prin piatra din zid, ca şi credinţa puternică în Domnul Hristos din sufletele oamenilor“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
Tomosul de resfinţire a fost citit de părintele protopop Valentin Tofan. La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Teofan l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe pr. paroh Florin-Gheorghe Sfarghie, oferindu-i bederniţa, brâul roşu şi crucea pectorală. La rândul său, pr. Florin-Gheorghe Sfarghie i-a dăruit Înaltpreasfinţiei Sale patru cărţi liturgice copertate în piele: un liturghier, un molitfelnic, un ceaslov şi un arhieraticon. De asemenea, toţi membrii Consiliului parohial au fost felicitaţi şi li s-a acordat câte o distincţie onorifică pentru efortul depus la înfrumuseţarea bisericii parohiale. „Mulţumim lui Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care ni le-a dat până acum. Este un moment solemn şi binecuvântat pentru Parohia Cuiejdiu. Acest sat a luat fiinţă după anul 1700, când persecuţiile din Ardeal i-au alungat pe mulţi credincioşi de acolo. Trei familii au venit şi s-au stabilit aici. Au ridicat mai întâi o bisericuţă din lemn. Încet-încet, satul s-a mărit şi, văzând că nu au loc de închinare, au ridicat această frumoasă biserică din piatră. Urmaşii acelora au fost nişte oameni vrednici, care, atunci când au văzut că este nevoie, au pus mână de la mână, s-au ostenit şi au împodobit din nou casa lui Dumnezeu. Mult am fost ajutat de întreaga comunitate, dar mult au contribuit creştinii noştri din Cuiejdiu plecaţi la muncă în străinătate, care nu au spus niciodată nu, ci au contribuit enorm la finalizarea lucrărilor bisericii. De asemenea, doamna primar Aurora Bălan ne-a ajutat cu sume importante. Nu în ultimul rând, trebuie să îl amintesc pe părintele Constantin Mihoc, trecut la Domnul acum patru ani. A fost pentru mine ca un frate, iar pentru credincioşii de aici, un al doilea paroh. Când venea părintele, toţi credincioşii de aici îi plăteau câte un pomelnic. Părintele pleca, lua pomelnicele, iar banii îi lăsa aici pentru lucrările bisericii“, a spus pr. Florin-Gheorghe Sfarghie.