De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Biserică sfințită pentru o comunitate din județul Galați
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a vizitat duminică, 6 octombrie, Parohia Tuluceşti 2, judeţul Galaţi, unde a sfințit biserica comunității închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
Biserica din Parohia Tuluceşti 2 a fost sfințită prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu agheasmă de Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de slujitori. La acest moment au participat autorități locale și județene, precum şi numeroși credincioşi din parohie şi împrejurimi.
Așa cum este tradiția, în ziua sfințirii, credincioșii au putut trece prin Sfântul Altar să se închine la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă. După slujba de sfințire, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în apropierea bisericii. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de tineri de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei” din Galați, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.
La Sfânta Liturghie au participat şi numeroşi elevi de la Şcoala gimnazială din Tuluceşti, costumaţi în frumosul port tradiţional al zonei, iar la momentul chinonicului au interpretat pricesne şi cântece patriotice.
Pentru implicarea în lucrările de construcţie şi de amenajare a noului locaş de cult, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a acordat preotului paroh Pavel Stoica rangul de iconom. De asemenea, ctitorii și binefăcătorii au primit din partea ierarhului diplome de merit.
Evenimentul s-a încheiat cu săvârşirea Parastasului pentru patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, dar și pentru preoții, învățătorii, primarii vrednici și ctitorii acestui sfânt locaș trecuţi la cele veșnice, urmat de tradiţionala agapă creştinească. Au fost împărţite peste 1.000 de pachete cu alimente celor prezenţi la această sărbătoare a localităţii.
De la biserică, chiriarhul Dunării de Jos a mers la casa unei profesoare în vârstă de 94 de ani din localitate, pentru a-i oferi distincția eparhială „Vrednicia andreiană” și o icoană, în semn de recunoștință și de apreciere pentru întreaga activitate desfășurată la catedră. De asemenea, ierarhul a vizitat duminică și Muzeul etnografic `Vatra cu dor” din localitatea Șivița, județul Galați, organizat excepțional de către cunoscutul artist popular Paul Buța. Etnograful gălățean a conceput un muzeu sub forma unei „gospodării funcţionale tradiţionale”, în care copiii de vârstă şcolară să poată petrece un timp în lumea „fără electricitate” dinainte de 1950 a satului românesc.