Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Biserica, spaţiu în care oamenii pot să dobândească Sfântul Duh“
Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a prezidat ieri conferinţa de toamnă a preoţilor din Protopopiatul Iaşi 1. În cadrul întrunirii preoţilor a fost prezentată tema "Biserica, spaţiul bucuriei şi al libertăţii tinerilor".
Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de către Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei în Biserica "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", vechea Catedrală mitropolitană din Iaşi. Răspunsurile la strană au fost date de o parte din preoţii care alcătuiesc Corul "Apostolii" al Protopopiatelor Iaşi 1 şi Iaşi 2, dirijat de pr. Mircea Stoleriu. La final, IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt celor prezenţi în care a amintit că întâlnirile preoţilor din această toamnă au ca subiect bucuria şi libertatea tinerilor. "Să ne dăruiască Dumnezeu putere pentru a cunoaşte cât de adânc este izvorul de bucurie şi de libertate aflat în Biserică. Să ne dea Dumnezeu forţa ca izvorul acesta de bucurie şi de libertate a fiilor lui Dumnezeu să-l împărtăşim şi păstoriţilor noştri", a spus IPS Teofan. În Sala "Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iaşi a avut loc conferinţa semestrială de toamnă. În debutul conferinţei Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a adus exemple din Sfânta Scriptură şi din scrierile Părinţilor Bisericii noastre cu referire la bucurie şi libertate. "Biserica este destinată să fie spaţiu în care oamenii pot să aibă viaţă întru Hristos, să dobândească Sfântul Duh, iar în contextul întâlnirii noastre de astăzi Biserica să fie spaţiu de libertate şi de bucurie. De-a lungul timpului au fost oameni care au căutat şi au găsit în biserică bucuria şi libertatea după care sufletul lor aspira cu nesaţ. Ca o pregustare a Bisericii creştine, psalmistul David spunea "Dat-ai veselie în inima mea, mai mare decât veselia pentru rodul lor de grâu, de vin şi de untdelemn ce s-a înmulţit" (Psalmi, 4-7). Există o bucurie care depăşeşte pe cea pe care o oferă grâul, vinul sau untdelemnul, simbol al lucrurilor materiale în gândirea împăratului David", a mai adăugat Părintele Mitropolit. A urmat vizionarea unui grupaj de fotografii care au surprins activităţile pe care tinerii din parohiile Arhiepiscopiei Iaşilor le-au derulat pe parcursul acestui an. Părintele Mihai Zvorăşte de la parohia Hărpăşeşti a prezentat referatul cu tema "Biserica, spaţiul bucuriei şi al libertăţii tinerilor".