În ziua de luni, 25 noiembrie 2024, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a primit, în vizită de prezentare, la Reședința Patriarhală, pe Excelența Sa domnul Lior Ben Dor, Ambasadorul Statului
Biserică târnosită pentru bolnavii din Băileşti
În cea de a doua zi a praznicului Învierii, marţi, 7 mai, Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a oficiat Sfânta Liturghie în mijlocul credincioşilor doljeni din oraşul Băileşti. Cu acest prilej, a fost sfinţită şi Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din incinta Spitalului Municipal.
Câteva sute de credincioşi au luat parte, în cea de a doua zi din Săptămâna Luminată, la slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“, din incinta Spitalului Municipal Băileşti. Pregătirile pentru primirea arhiereştii binecuvântări asupra lucrului desăvârşit au început imediat după marea zi a Învierii Mântuitorului din morţi. IPS Mitropolit Irineu a fost întâmpinat la primele ore ale dimineţii de soborul preoţilor slujitori, în frunte cu pr. Cornel Pîrvu, protoiereu al Protopopiatului Băileşti. După sfinţirea sfântului lăcaş, IPS Irineu a slujit Sfânta Liturghie, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi, la altarul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“.
În cuvântul de învăţătură de la finalul slujbei, IPS Irineu a vorbit celor de faţă despre binecuvântarea pe care Dumnezeu o revarsă asupra celor care „iubesc podoaba casei Sale“. „De fiecare dată când se sfinţeşte o biserică bucuria este negrăită atât pentru cei de pe pământ, cât şi pentru cei din ceruri, pentru că un lăcaş de închinare constituie legătura vie şi reală dintre cer şi pământ. În biserică, alături de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care de fiecare dată rămâne alături de noi, stau sfinţii toţi. În această desăvârşită comuniune suntem aşezaţi şi noi pentru a-L binecuvânta pe Dumnezeu şi pentru a-I mulţumi pentru toate binefacerile Sale. În sfânta biserică sunt pomeniţi toţi credincioşii şi cei care sunt în viaţă, şi cei care au trecut la cele veşnice“, a spus Mitropolitul Olteniei. În continuare, IPS Irineu a comentat înţelesurile dogmatice şi morale care se desprind din praznicul Învierii, precum şi despre darurile de care se împărtăşesc cei ce cred şi-L mărturisesc pe Domnul Hristos. „Fiecare dintre noi suntem aşteptaţi, la sfârşitul vieţii noastre pământeşti, de către Tatăl Ceresc. Sfântul Apostol Pavel ne spune că Domnul Hristos a fost înviat de Tatăl Ceresc care «I-a dat Lui un nume, care este mai presus de orice nume, ca în numele lui Iisus tot genunchiul să se plece, al celor cereşti şi al celor pământeşti şi al celor de dedesubt» (Filipeni 2, 9-10). Aşadar, noi, prin Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, ne vom ridica din ţărână, ne vom ridica din mormânt şi ne vom prezenta la judecată şi să luăm fiecare după câte ne-am ostenit în această viaţă. Ferice de sufletele acelea care au făcut fapte bune, pentru că ele vor fi răsplătite cu bucuria veşnică. Nimic din ceea ce Dumnezeu ne-a dat să facem bine pe pământ nu va fi uitat în ceruri“, a conchis IPS Părinte Mitropolit Irineu.
Pentru osteneala şi ajutorul depus la ridicarea sfântului lăcaş, primarul municipiului Băileşti, Cornel Pistriţu, a fost răsplătit de IPS Irineu cu o gramată de mulţumire.
Sfântul lăcaş a fost temeluit în urmă cu şapte ani (toamna anului 2006) spre folosul şi întărirea duhovnicească a credincioşilor aflaţi în suferinţă, veniţi în aşezământul sanitar spre vindecare. În felul acesta, demersul ridicării unei biserici în spaţiul instituţiei medicale s-a consolidat pe ideea desăvârşirii şi aducerii laolaltă a vindecării trupeşti şi sufleteşti, indispensabilă credincioşilor din această parte a Arhiepiscopiei Craiovei. Acest lucru s-a concretizat prin iniţiativa preotului Gabriel Sună, care a reuşit să aşeze început bun acestei lucrări. Alături de el au stat autorităţile locale şi credincioşii din localitate. Demersul preotului Sună a fost finalizat de pr. Gheorghe Nuţă, numit ca slujitor aici în urmă cu doi ani, el reuşind să finalizeze pictura sfântului lăcaş.