De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Biserica „Zămislirea Fecioarei Maria de către Sfânta Ana“ şi-a serbat hramul
Singura biserică din Arhiepiscopia Iaşilor închinată Zămislirii Fecioarei Maria de către Sfânta Ana şi-a serbat ieri hramul. Sfântul lăcaş a fost ridicat în parohia Ceahlău, în prima parte a sec. al XVIII-lea.
Biserica "Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana" din parohia "Naşterea Maicii Domnului", Protopopiatul Ceahlău, şi-a serbat ieri hramul. Sfântul lăcaş a fost ridicat în anul 1720 de un grup de români transilvăneni. Se numără printre puţinele biserici de lemn din Moldova pictate în interior. Aceasta s-a realizat direct pe scândura ce căptuşeşte pronaosul, iar în altar pereţii au fost acoperiţi de o pânză, peste care s-a aplicat pictura. În apropierea acestui sfânt lăcaş a fost ridicată o altă biserică din piatră care a fost sfinţită în anul 1962. După cum ne-a relatat pr. paroh Mihai Damian, protoiereul Protopopiatului Ceahlău, românii de dincolo de munţi au mai ridicat în aceeaşi perioadă biserici în localităţile Bistricioara, Grinţieşu Mare, Galu şi Farcaşa, aflate pe Valea Bistriţei. "Ctitorii sunt câţiva români care au preferat să-şi lase gospodăriile pentru a nu-şi pierde credinţa, refuzând uniaţia. Una dintre aceste biserici ridicate de românii din Transilvania este şi aceasta, cu hramul Zămislirea Sfintei Ana. În Protopopiatul Ceahlău sunt foarte multe biserici care au ca hram sărbători închinate Sfintei Ana, mama Maicii Domnului", a declarat pr. protopop Mihai Damian. Programul liturgic a început ieri cu Acatistul Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana şi a continuat cu Sfânta Liturghie, săvârşită de un sobor de şase preoţi. La final toţi credincioşii au participat la o agapă frăţească.