De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Bisericile de lemn din Vâlcea şi Gorj, în imagini
Miercuri, 15 decembrie, la Librăria Cărtureşti - Muzeul Ţăranului Român, s-a lansat albumul "Lemn. Biserici din nordul Olteniei". Echipa proiectului a cercetat pe teren, timp de doi ani, bisericile de lemn din Oltenia, materialul brut din care a fost selectat conţinutul albumului reprezentând 30.000 de fotografii şi peste 2.000 de pagini de documentaţie. În acest album sunt cuprinse 209 biserici de lemn, vechi de sute de ani, din judeţele Vâlcea şi Gorj. Amfitrionul evenimentului a fost criticul literar Dan C. Mihăilescu, realizatorul cunoscutei emisiuni "Omul care aduce cartea". Lansarea a avut ca fundal vizionarea materialului documentar realizat pe plaiurile olteneşti şi a fost însoţită de comentariile autorilor şi invitaţilor.
Prezent la prestigiosul eveniment editorial, prof. Florin Epure, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Vâlcea, a declarat: "Bisericile de lemn din Vâlcea formează un patrimoniu de o măreţie copleşitoare. Până la începutul secolului al XIX-lea, vâlcenii au creat şi s-au manifestat preponderent într-o civilizaţie a lemnului, de o bogăţie, o varietate şi un rafinament remarcabile, în care bisericile de lemn au atins vârful ei maxim de expresie. Pe lista monumentelor istorice din judeţul Vâlcea sunt înscrise 88 de biserici din lemn, dintre care trei sunt de importanţă naţională, ctitorite într-o perioadă cuprinsă între secolele XVI - XX. Ele fac parte integrantă şi definitorie din identitatea naţională şi salvarea lor constituie o prioritate pentru instituţia noastră, care a acordat tot sprijinul pentru apariţia acestui album". (Arhid. Cristian-Ioan Cioteanu)